30 knjiga koje morate pročitati

Nakon što smo objavili tekst o pet knjiga koje bi svaki muškarac trebao pročitati, malo smo proširili izbor i probrali 30 knjiga koje bi svatko morao pročitati.

Ima tu ljutih klasika, prastarih, ali još uvijek aktualnih djela, kao i nekih manje poznatih, tako da bi svatko mogao naći ponešto na ovom popisu:

1. Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Autorica ove knjiga dobila je Pulitzerovu nagradu, a bio joj je to, sve do 2015. godine, prvi roman koji je napisala. Teme su ozbiljne, ima tu rasizma, zlostavljanja, ali i pitkog humora koji ju pretvara u istinski klasik za sva vremena i obavezno štivo.

2. Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Roman koji žanrovski ne spada ni pod jednu kategoriju, a opet ima elemente svih. Ima tu doza fantastike, satire, demona, ma svega. No, bitno je naglasiti da je to knjiga koja bi vam mogla promijeniti život jer se u njoj postavljaju pitanja koja su za mnoge tabu.

3. Stranac, Albert Camus

Camus je u ovom klasičnom djelu preispitao društvene norme i dao svoje viđenje svijeta kakav bi se mogao svidjeti boemima te ljudima koji ne vole mainstream. Ova knjiga je morala proći kroz cenzuru kad je izašla 1941. godine.

4. Zločin i kazna, Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Iako vam se možda u srednjoj školi činila kao teška dosada od 700 stranica, ova knjiga je zapravo vrhunska. Dobro, mogao je slavni ruski pisac to sve malo skratiti, ali kužite da je jako bitno tu pitanje je li stvarno ubojstvo uvijek smrtni grijeh ili je nekad korisno u široj slici.

5. Čekajući Godota, Samuel Becket

Teatar apsurda nije za svakoga, ali ovaj kaos trebate pročitati. Ako ni zbog čega, onda zbog silnog utjecaja na popularnu kulturu, misterioznosti i originalnih, neobičnih i upečatljivih citata.

6. 1984, George Orwell

Orwell je uistinu poseban autor koji je pisao o budućnosti i prvi predvidio neke stvari koje nam se događaju u sadašnjosti. 1984 je roman za naježiti se i njegov najpoznatiji u opusu.

7. Životinjska farma, George Orwell

Naizgled bi se moglo zaključiti i da je ovo nekakva priča za djecu, no radi se o puno ozbiljnijoj, dubljoj metafori društva. Životinjska farma je kratko, ali vrhunsko djelo.

8. Na Drini ćuprija, Ivo Andrić

Dok se naši genijalci svađaju je li Hrvat ili Srbin, Ivo Andrić ostaje teški klasik književnosti. Naše ili njihove, je li zaista bitno?

9. Gospodar prstenova, J.R.R. Tolkien

Tolkien je stvorio cijeli jedan svijet, a ne samo napisao knjige i treba to cijeniti kod čovjeka. Također, razina njegove mašte je fascinantna, a priča o Prstenovoj družini legendarna.

10. Gospodar muha, William Golding

Koliko god bio kvalitetan, ovaj je roman i zastrašujuć. Preispituje se zlo koje leži u svakom čovjeku, bez iznimke, a glavni su likovi djeca, što je također pomalo jezivo.

11. Lovac u žitu, J.D. Salinger

Holdena nismo baš voljeli, ali, bez brige, teško da bi on volio nas. Poseban lik u svjetskoj književnosti kroz kojeg Salinger progovara neki drugačiji pogleda na svijet.

12. Klub boraca, Chuck Palahniuk

Knjiga koja se dotiče ekstremima, ličnosti i propituje zapravo kontroliramo li mi stvari ili iz dana u dan dopuštamo da one kontroliraju nas. Mračan pogled na društvo i sile koje vladaju njime i koje ne možemo kontrolirati.

13. Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez

Kolumbijski osvajač Nobelove nagrade Gabriel Garcia Marquez stekao je svjetsku slavu i napisao ovo djelo za antologiju. U njemu smo upoznali „magični realizam“.

14. Odiseja, Homer

Užasno teška za čitanje i za razumijevanje, puno je lakše pogledati nekakav film o Odiseju, no original je uvijek najbolji. Ova priča temelj je mnogih kasnije nastalih.

15. Ilijada, Homer

Pogledaj pod brojem 14 i zamijeni Odiseja Ahilom.

16. Božanstvena komedija, Dante Alighieri

Ne prolaze samo navijači Hajduka put od pakla do raja i natrag u vrlo kratkom vremenu, već jer i Dante to prolazio u svom epskom djelu. Teška, ali vrhunska knjiga.

17. Don Quijote, Miguel de Cervantes

Kažu stručnjaci da je ovo prvi pravi roman u povijesti. Don Quijote je izmislio borbu protiv vjetrenjača, odnosno izmišljenih neprijatelja, kako bi bio kao vitezovi iz legendi. S druge strane, njegov sluga Sancho Panza ima neke realnije ideje.

18. Proces, Franz Kafka

Češki pisac kao temu si je uzeo nemogućnost ljudi da se obrane od svijeta. Konkretno, u ovom djelu Josef K. našao se optužen za djelo koje nije počinio, ali u sudskom procesu iz kojeg nema izlaza.

19. Preobrazba, Franz Kafka

Još jedno klasično Kafkino djelo sa sličnom temom kao i Proces, samo dosta jednostavnije prikazano kao tema.

20. Mali princ, Antoine de Saint-Exupery

Isto na prvi pogled vuče na priču za djecu, ali zaista je ovo priča za sve generacije. Dosta je jednostavna, a pouke pozitivne i inspirativne.

21. Umijeće ratovanja, Sun Tzu

Ova knjiga je toliko dobro prošla kroz sve taktike i strategije ratovanja da se primjenjuje čak i danas. Sun Tzuov poučak koriste moderne organizacije i zato je ovo štivo nezaobilazno.

22. Kvaka-22, Joseph Heller

Kvaka-22 roman je koji će vas uz pomoć svojih živopisnih likova i satire religije, rata i kapitalizma istodobno nasmijati do suza i šokirati svojim realističnim prikazima nasilja i ljudskog straha za život.

23. Alkemičar, Paulo Coelho

Svaki influencer, wanna-be zvijezda i trendseter koji drži do sebe reći će da mu je ovo najdraža knjiga. Ima nešto u njoj, ako ništa, bar da doznate što čitaju vaši „idoli“.

24. Grof Monte Cristo, Alexandre Dumas

Ako cijenite dobru priču koja nema pretjerane filozofske konotacije, ovo je sjajna knjiga za vas. Osveta je glavna tema, a način na koji se grof osvećuje jako je zadovoljavajuć na samom kraju.

25. Starac i more, Ernest Hemingway

Kroz ovu ribarsku priču, borbu čovjeka protiv životinje i života, Hemingway nas uči da najčešće nije bitan cilj, već samo putovanje.

26. Vrli novi svijet, Aldous Huxley

Još jedan distopijski roman, uz Orwellov 1984. Huxley se bavi efektom leptira i kako događaji iz prošlosti utječu na našu budućnost.

27. Posljednje predavanje, Randy Pausch

Manje poznato, no ne i manje vrijedno djelo. Pausch je saznao da boluje od teške bolesti i da mu je preostalo još jako malo. Bio je profesor, pa je njegovo posljednje predavanje bilo toliko dirljivo da je pretočeno u knjigu.

28. Može i bez kavijara, Johannes Mario Simmel

Također, nešto manje poznato djelo, ali vrlo zabavno i prenosi dobru poruku dok pratimo Thomasa Lievena, slučajnog tajnog agenta, u koštacu s raznim nedaćama.

29. Ciganin, ali najljepši, Kristijan Novak

Namjerno smo izostavili neke klasične hrvatske knjige jer ste njih vjerojatno susreli kroz lektire i apsolvirali. Novak će jednog dana ući u lektire, ali, dok se to ne dogodi, vrijedi pročitati njegove knjige.

30. Črna mati zemla, Kristijan Novak

Vidi pod brojem 29.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flicker