“Marvel i ostala čudesa – Stan Lee Biografija” je biografija ovog voljenog i često kontroverznog sukreatora mnogih legendarnih superheroja koji je isprepleo pripovjedačku mrežu herojskih avantura iz stripa u fenomen pop kulture: Marvelov svemir.

Stan Lee bio je najpoznatiji američki kreator stripova koji je ikada kročio ovim planetom.

Zahvaljujući svojim brojnim kratkim epizodama u Marvelovim filmovima i TV emisijama, Lee je bio — a čak i nakon svoje smrti 2018., i dalje je glas i lice stripa i popularne kulture općenito, a posebno Marvel Comicsa. Kako je dospio do tog mjesta priča je koja do sada nikada nije do kraja ispričana.

S kreativnim partnerima uključujući Jacka Kirbyja i Stevea Ditka s  kojima je imao burne odnose koji su bili konkurenti svakoj bitci superheroja, Lee je stvorio svjetski poznate likove poput Spider-Mana, Iron Mana, X–Men, Osvetnike i Hulka!

Ali, Leejeva karijera bila je ispunjena sukobima i kontroverzama. Je li on bio najinovativniji kreator koji je ikada radio stripove? Je li on bio sretni netalentirani lopov čija je jedina vještina bila preuzimanje zasluga za tuđi rad? Ili je on bio nešto sasvim drugo?

Stan Lee fotografija - Rockmark.hr sva prava pridržana
Stan Lee fotografija – Rockmark.hr sva prava pridržana

Ova knjiga pokušava odgovoriti na neka od tih pitanja. To je prva opsežna biografija ove moćne ideje koja je svojim izumom Marvel Comicsa promijenila svjetske ideje o tome što je heroj i kako priču treba ispričati.

Ekskluzivnim intervjuima sa samim Leejem, kao i s kolegama, rođacima, prijateljima i klevetnicima Fingeroth daje dvostruko izvanredan dokaz za Leejeva postignuća, ne zanemarujući pritom kontroverze koje su ga pratile cijeli život pa čak i nakon njegove smrti. S jedinstvenim pristupom Leejevoj osobnoj arhivi na Sveučilištu Wyoming, Fingeroth istražuje nikad prije ispitane aspekte Leejeva života i karijere i kopa ispod površine onoga što su ljudi mislili da znaju o njemu.

Fingeroth, i sam dugogodišnji pisac i urednik u Marvel Comicsu, a sada hvaljeni kritičar pop kulture i povjesničar, poznavao je i radio sa Stanom Leejem više od četiri desetljeća. Svojim jedinstvenim uvidima kao insajder iz svijeta stripa, Fingeroth je u stanju staviti Leejev život i rad u jedinstven kontekst koji oživljava događaje i radnje kao nijedan drugi pisac.

Ova knjiga opisuje priču Stana Leeja koja je veća od života. Priča priču o čovjeku koji je pomogao u stvaranju moderne mitologije superheroja koja je postala dio svih naših života.

Nakladnik je naš domaći Rockmark, a knjigu možete kupiti OVDJE po vrlo povoljnoj cijeni.