Dumbledore i Grindelwald su se nekad voljeli, a sad se oko te jedne propale ljubavi vrti cijeli serijal o čudesnim zvijerima. U kina je ovih dana stigao treći nastavak serijala koji se zove Dumbledoreove tajne. Radi se o filmovima čiji su likovi izravno vezani za likove i događaje u romanima o Harryju Potteru, a čija se radnja događa prije događaja opisanih u popularnim romanima J.K. Rowling.

Britanska je spisateljica, uz kolegu Stevea Klovesa, napisala scenarije za sve filmove o čudesnim zvijerima, iako je cijeli taj serijal nastao iz jedne knjige koja zapravo nije roman, već svojevrstan vodič kroz faunu svijeta nedostupnog bezjacima.

Zarada i kontroverze

Otkrivanjem Dumbledoreove seksualne orijentacije, koja nije bila spominjana kroz prethodne filmove Harry Potter franšize, zapravo smo samo malo spoilali film jer se sve to otkrije u prvoj minuti filma, u kojoj se Dumbledore, kojeg glumi Jude Law, nalazi s glavnim antagonistom filma, kojeg glumi Mads Mikkelsen. Grindelwalda je u prva dva filma glumio Johnny Depp, puno zvučnije glumačko ime, no Warner Bros ga je natjerao da raskine ugovor zbog optužbe za zlostavljanje svoje bivše supruge Amber Heard.

Kad bismo maknuli iz jednadžbe činjenicu da je zlostavljač, Johnny Depp nedostaje ovom filmu. On je glumac koji se proslavio ulogama maškaranih, ekscentričnih, mračnih i inteligentnih likova i uloga Grindelwalda za njega je bila upravo idealna.

Deppov odlazak velik je udarac i za producente, koji su zabilježili zabrinjavajuće nisku zaradu, s obzirom na očekivanja. Treći nastavak Čudesnih zvijeri zaradio je 58 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja, dok su prva dva nastavka zaradila svaki između 115 i 120 milijuna eura, prema izvještaju Forbesa. Doduše, nije samo odlazak Deppa utjecao na ovakvu zaradu. Četiri godine prošlo je od posljednjeg filma, između njih dogodili su se pandemija, potresi i rat, pa vjerojatno filmovi nisu dočekani s tolikim entuzijazmom.

Još jednom valja naglasiti važnost prve scene u kojoj se zapravo iskrojila komercijalna budućnost ove franšize kojoj očito treba nešto da bi zadržala svoju publiku. Producenti su si osigurali ogroman interes LGBTQ zajednice, koja će zasigurno pohrliti u kina kad se pročuje da je Dumbledore “njihov”.

Glumci

Glumci su svakako pozitivan dio ovog filma. Sve što je J.K. Rowling napisala uvijek su producenti na filmskom setu ispoštovali angažmanom vrhunskih glumaca. Eddie Redmayne glumi ekscentričnog, samozatajnog i dobroćudnog Newta Scamandera, Jude Law glumi Albusa Dumbledorea, a Mads Mikkelsen unio je dozu jezivosti u lik Gellerta Grindelwalda.

Dan Fogler glumi Jacoba Kowalskog, dok u filmu njegovu ljubav Queenie Goldstein glumi Alison Sudol. Ezra Miller glumi Creedencea, Katherine Waterson pojavljuje se kao TIna Goldstein, a Newtovog brata Theseusa glumi Callum Turner. Richard Coyle glumi Aberfortha Dumbledorea, Albusovog brata.

Radnja

Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne film je koji, osim tog početnog šoka, ne nudi ništa posebno. Iako su imali četiri godine da napišu scenarij, Rowling i Kloves nisu nam ponudili ništa novo i kreativno osim već viđene borbe dobra i zla u kojoj su zlikovci očita referenca na naciste u Drugom svjetskom ratu. Grindelwaldova misao vodilja je da su čarobnjaci nadmoćna rasa i da bi se tako trebali početi ponašati. Newt Scamander, njegov brat Theseus, Dumbledore (Britanci) udružuju se s američkim aurorima i bezjakom Jacobom Kowalskim (kojeg glumi Židov Dan Fogler).

Da bi stvar bila bolja, važan dio radnje odvija se u Berlinu gdje se, taman negdje između dva svjetska rata, sprema drastična promjena na vlasti. No nije ovo jedina franšiza koja je zapravo alegorija Drugog svjetskog rata. Ultrauspješne franšize Star Wars i Gospodar prstenova uvelike su inspirirane događajima u Europi u 40-im godinama prošlog stoljeća. Također, zajednički im je i biblijski motiv “odabranog” pojedinca.

Ono što također ukazuje na nedostatak kreativnih ideja u scenariju jest činjenica da se filmovi rješavaju na deux ex machina način. Nakon Harryja Pottera, u kojem je J.K. Rowling stvorila svijet pun pravila i zakonitosti, u kojem svaki uzrok ima svoju posljedicu i obrnuto, jednostavno će se fanovi na kraju filma morati zapitati “Pa dobro, kako sad ovo?”

Ocjena

Iako Harry Potter i sve vezano uz njega ima jaku bazu fanova, čini se da ih ovaj film samo eksploatira. U dva sata i dvadeset minuta nije se dogodilo gotovo ništa. Osjećaj je kao da se radnja razvlači samo da bi se moglo snimiti što više filmova. Najavljeno ih je, navodno, sedam.

Naša ocjena 5/10

Originalan naziv filma: FantasticBeasts: The Secrets of Dumbledore

Žanr: Fantasy

Trajanje: 2 sata i 22 minute

Godina: 2022.

Redatelj: David Yates

Glumci: Eddie Redmayne, Jude Law, MadsMikkelsen, Ezra Miller, Dan Folger, Alison Sudol, Callum Turner, Richard Coyle

Scenaristi: J.K. Rowling, Steve Kloves

Piše: Marin Karadžija

Foto: Warner Bros Official