Prey je prema kritičarima i publici pravo osvježenje u Predator franšizi

Prey je najnoviji filmi iz poznate i voljene Predator franšize. Radi se o tzv. prequel filmu čija radnja popunjava priču koja kronološki prethodi originalu. odnosno originalima. Prey je trenutno dostupan samo na stream platformama Hulu i Disney+, jer se odlučilo da je potrebno izbjegavati kino kritičare zbog loših iskustava s prijašnjim izdanjima.

Ocjena na Rotten Tomatoes

Trenutačno je ocjena na Rotten Tomatoes (92/100 kritičari, 72/100 publika, dok originalni Predator iz 1987. ima ocjenu 80/100 kritičari i 87/100 publika što pokazuje da se publici više sviđa Arnoldov Predator) daleko bolja od bilo kojeg drugog filma u serijalu Predator. Konsenzus filmskih kritičara je da je film rijedak primjerak akcijskog trilera koji podiže adrenalin bez preskakanja truda uloženog u razvoj likova.
Rotten Tomatoes ocjena za Prey (2022)_
Rotten Tomatoes ocjena za Prey (2022)

O franšizi Predator

Unatoč velikoj popularnosti Predator franšize kod publike, ona zapravo do sada nije doživjela neki uspjeh kod kritičara. Baš zbog toga ovaj entuzijastični prijem Prey-a odlična je stvar za franšizu kojoj je dugo bila potrebna revitalizacija sve od Predatora 2 1990. do Predatora 2018.

Radnja filma Prey

Prey u režiji Dana Trachtenberga dobiva zaista mnogo pohvala, a ovaj film također otvara nove horizonte zahvaljujući tome što je glavni lik u Predator filmu po prvi puta žena.
Radnja je smještena u Sjevernu Ameriku, u doba Komanča, prije 300 godina. Glavni lik filma je Naru, koju glumi Amber Midthunder. Ona je mlada pripadnica Komanča koja prolazi stari Komanče ritual da postane lovkinja. U tom ritualu potrebno je pobijediti zvijer koja te lovi. Naravno Naru se nekako nađe na putu da postane lovina Predatoru i za zaplet zaista više ništa nije potrebno.
Film je sniman na lokacijama u Kanadi (Calgary, Alberta) koje su po izgledu vrlo slične prostoru gdje su Komanči živjeli i lovili, a to su: Texas, Oklahoma, New Mexico, Kansas, i meksička država Chihuahua. Zanimljivost je da je za snimanje korišteno uglavnom prirodno svjetlo.

Jeste li znali da je originalni scenarij za Prey imao sve dijaloge napisane na numskom jeziku (jezik Komanča) a tek je kasnije odlučeno da će se napraviti i verzija na engleskom jeziku. Dodatno, Prey se uopće neće prikazivati u kinima!

Na Disney + i Hulu stream servisima možete odabrati gledati Prey na engleskom ili na jeziku Komanča, a mi preporučamo film pogledati kako je prvotno zamišljeno – na jeziku Komanče Indijanaca.

Piše: DG
Foto: 20 Century Fox