Poznati dizajner automobila Frank Stephenson kritizira aute u Cyberpunk77

Lansiranje najiščekivanije igre godine, Cyberpunk 2077, nije prošlo prema planu. Neki virtualni automobili su dizajnerski promašaj.

Sve je to dio igre, a kupci je ne bi trebali shvaćati preozbiljno”, kaže svjetski poznati dizajner Frank Stephenson. Čini se kako se te preporuke niti on sam ne pridržava. Iako njegova zvjezdana djela uključuju McLaren P1 i Maserati MC12, Stephenson ne može pobjeći od vlastite profesionalne deformacije jer u slobodno vrijeme gušta u temeljitoj raščlambi virtualnih automobila.

Kao što vjerojatno znate, Cyberpunk 2077 je avanturistička igra otvorenog svijeta. Ovdje su automobili podijeljeni u nekoliko klasa, nazvanih na nimalo obmanjujući način: Economy, Executive, Heavy Duty, Sport i Hypercar. Naime, tokom igre u bilo kojem trenutku, prema vašem proračunu ili potrebama, možete odabrati jedan od spomenutih automobila kako biste dovršili svoju misiju.

Stephenson u svoju kritiku uključuje barem jedno vozilo iz svake kategorije, kao i opsežna zapažanja o tome kako su svi dizajni retro-futuristički, jer se čini da su bazirani na automobilima iz 70-ih ili 80-ih. “Oni su tumačenje budućnosti iz 80-ih”, kaže Stephenson s dozom cinizma.

Ništa više od heroja automobila, Quadra Turbo-R V-Tech, koji Stephenson opisuje kao Detroitov stav o talijanskoj egzotici. Riječ je o muscle automobilu na steroidima koji za nadahnuće koristi Ferrari Testarossu, ali koji je, dizajnerski gledano, potpuni nered. Označava ga “krazy kool”, oboje s “K”, jer nijedan drugi dizajnerski pravopis ovakav neukus ne bi opravdao.

Masivan, agresivan i zlokoban Chevillon Thrax 388 Jefferson je automobil kojem se Stephenson ne može prestati smijati. Nekako je elegantan, ali pretjerano nametljivo ističe tu karakteristiku. Jedan detalj koji se Stephenson apsolutno sviđa kod njega je asimetrična rešetka koju naziva “veličanstvenom”. “Tko se ikad toga sjetio!?”, ushićeno će on.

Jeftini Makigai Maimai “teško je voljeti” i izgleda poput zaljubljenika u Cybertruck i Smart. Galena G240 također je jeftina i ružna, ali se ističe po tome što je plug and play. To je nešto na što Stephenson gleda s odobravanjem.

Dizajnerski su favoriti bicikli, posebno Arch Nazare koji je dizajnirao Arch, a koji se labavo temelji na modelu 143 iz stvarnog života te Yaiba Kusanagi CT-3X, za koji kaže da je bicikl koji bi bio njegov odabir za svakodnevni cruising kvartom, kad bi to bilo moguće. Također hvali Porsche 911 Turbo koji je odrađen vrlo simpatično i s vrlo malo intervencija u legendarni dizajn. Za kraj, upečatljivi Rayfield Aerondight S9 Guinevere Stephenson je opisao kao “remek-djelo“.

Foto: reddit