Očito je da se vremena mijenjaju. Uljuljkani u svoje obaveze nismo bili svjesni da zapravo uvijek živimo s određenom dozom nesigurnosti. Ne možemo znati što očekivati od pandemije koronavirusa i njenih posljedica i ta realnost nas neizbježno suočava s egzistencijalističkim pitanjima. Ove knjige mogle bi dati odgovor kako se postaviti prema kriznim situacijama.

1. Viktor E. Frankl: Čovjekovo traganje za smislom

Viktor E. Frankl, slavni neurolog i psihijatar, donosi osobno i ogoljeno iskustvo iz koncentracijskih logora. Kako u okolnostima apsolutne dehumanizacije čovjeka zadržati dostojanstvo, zdrav razum i volju za životom? Frankl smatra da čovjeku čak i u najgoroj situaciji preostaje ona krajnja sloboda, a to je odabir stajališta. U knjizi autor progovara i o svojoj terapijskoj doktrini, logoterapiji, koja je okrenuta budućnosti i usredotočena na smisao ljudskog postojanja. 

Budući da je čovjek uvijek u potrazi za smislom, ova je dirljiva i potresna knjiga i danas, nakon milijuna prodanih primjeraka, jednako aktualna kao i u vrijeme svoga nastanka. Viktor poručuje da uvijek imate toliko slobode da sami odlučite kako ćete se ponašati u svakoj situaciji ma kako ona bila bezizgledna.

2. Cormac McCarthy: Cesta

U Cesti neimenovani čovjek i njegov sin hodočaste post-apokaliptičnim krajolikom, pokušavajući pronaći hranu, preživjeti i izbjeći divljačka plemena barbara koji se hrane djecom. Otac je bolestan i umire. Zna da neće dugo biti tu za sina. Između njih i očaja koji ih okružuje tek su jedan revolver s tri metka i puno ljubavi, a put koji se pred ocem i desetogodišnjakom nalazi na kušnju će ubrzo staviti i jedno i drugo… Otac poučava svog sina vještinama koje će mu trebati da preživi. Ono što je najvažnije, on uči svog sina da „nosi vatru“.

„Nošenje vatre“ metafora je življenje života na plemenit način, čak i kada je sve u rasulu. Put je podsjetnik da, unatoč kaosu i nestanku starih pravila življenja,možemo odabrati da budemo plemeniti.

ManCave savjet: ovu knjigu treba čitati barem jednom godišnje.

3. Marko Aurelije: Meditacije

Marko Aurelije, poznat i kao car-filozof, pred kraj života napisao je zbirku svojih misli, naslovljenu Samome sebi, danas poznatiju kao Meditacije ili Misli. Taj njegov dnevnik svojevrsna je introspekcija, ali i pomoć samome sebi. Danas to ostvarenje ostaje kao dragocjeno filozofsko blago u kojem možemo naći utjehu, motivaciju i pomoć. 

Stoicizam koji Marko Aurelije zagovara je praktičan, koristan i prepun čvrstoće i mudrosti. U Meditacijama se ocrtava ideal muškarca koji je odgovoran, zauzet i balansiran. Vladar i moćnik nalazi se pod stalnim napastima – od zamagljujućeg učinka slave, preko varljivog laskanja do smrtonosnosti taštine i sebičnosti. Posljednji mirnodopski rimski car vlastitim primjerom pokazao je kako treba balansirati između obaveza, dužnosti i čovjekovih nutarnjih potreba, a da se pritom iz vida ne izgubi dobra putanja vlastitog života i dobrobit zajednice. Za Marka Aurelija dobrobit pojedinaca usko je povezana s dobrobiti društva.

4. Dr. William Glasser: Teorija izbora

U knjizi Teorija izbora autor naglašava da gotovo sve psihičke teškoće proizlaze iz činjenice što ne znamo razviti zadovoljavajuće odnose u tri glavna područja: obitelji, školi i na radnome mjestu. Zašto? Dr. W. Glasser vjeruje da su naše osnovne psihičke potrebe nasljedne, zapisane u našoj genskoj osnovi, ali su razlike u našim tumačenjima njihova značenja tako velike da se ponekad ne uspijevamo dogovoriti. 

Svaki se čovjek, naime, povodi u tome za svojim iskustvom, pohranjenim u dijelu memorije koji autor naziva svijet kvalitete. Vođeni svojim svijetom kvalitete, stalno pokušavamo mijenjati vanjski svijet i prilagoditi ga svojim potrebama. U odnosu s drugim čovjekom, tj. u susretu dva kontrolirajuća sustava koji djeluju na isti način, njihove se potrebe međusobno isključuju.

5. Dr. Jordan B. Peterson: 12 pravila za život

Klinički psiholog, sveučilišni profesor bogate karijere, zvijezda YouTubea (posebno među muškom publikom) i utjecajni govornik koji većinu godine provodi na turnejama gdje se obraća desecima tisuća ljudi nije običan pop-znanstvenik s prosječnom self-help pričom. Riječ je o vanserijskom intelektualcu koji je svoj pečat ostavio na nevjerojatnom broju života koji mu svjedoče o promjeni na bolje i o pokretanju iz mrtvila lijenosti i odustajanja od borbe. 

Na najteža životna pitanja, kao i ona svakodnevna, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju s otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. Petersonove misli protkane su humorom i mnoštvom konkretnih primjera koji ruše barijere kulturoloških razilaženja, predrasuda i svjetonazorskih udaljenosti. Pozivajući čitatelja da nađe ravnotežu između reda i kaosa, slobode i odgovornosti, kreativnosti i discipline, Peterson istovremeno otkriva kako to konkretno učiniti, dajući  praktične i duboke savjete kako urediti vlastiti život učinivši ga smislenijim i boljim. Iako mu to, prema njegovim riječima, nije bila izravna namjera, knjiga je najveći odjek ostvarila upravo kod muškaraca

Izvor: hocuknjigu.hr, alinea.hr, planetopija.hr

Foto:  pexels.com