Sat bogate tradicije i dalje je prvi izbor ronioca, špijuna i svih koji se tako osjećaju.

Davne 1848. godine u švicarskom gradu La Chaux-de Fonds (kanton Neuchâtel), u maloj urarskoj radionici, Louis Brandt osnovao je tvrtku Omega. Unutar svega nekoliko godina od osnutka, zahvaljujući kvaliteti i preciznosti, razvili su reputaciju koja traje sve do danas. Početkom 20. stoljeća Omega se proširila na svih šest kontinenata. U to vrijeme su se urarski brandovi zasnivali isključivo na opipljivim i laiku lako prepoznatljivim značajkama. Točan serijski mehanizam kojeg je razmjerno lako održavati osiguravao je trajnost i vršio je svoju funkciju. 

Za Omegu je 1932. g. bila znakovita zato što je tada postala službeni mjerač vremena na Olimpijskim igrama. Osim toga, iste godine izbacili su i prvi ronilački sat Omega Marine. Ipak, legendarna Seamaster linija će svjetlo dana ugledati tek šesnaest godina kasnije (1948. godine). 

Nakon Drugog svjetskog rata, u kojem se Omega proslavila i postala favorit britanskog Royal Air Force-a (RAF) zbog preciznosti i robusnosti, nastao je Seamaster. Veliki dio dizajna oslanjao se na satove iz rata, ali to još nije bio Seamaster kakvog danas poznajemo. Sat je bio elegantan, tanak i nije bio namijenjen za istraživanje morskih dubina. Sve na što su poklonici ovog proizvođača navikli promijenilo se 1957. g. kad je švicarski horološki miljenik predstavio Professional liniju satova koja se sastojala od tri legende: Railmaster dizajniran za znanstvenike i inženjere – bio je otporan na magnetska polja; Speedmaster koji će 1969. g. dobiti titulu prvog sata na Mjesecu i Seamaster. Tek tada je Seamaster dobio obličje i karakteristike pravog ronilačkog sata.

1963. g. našao se na zglobu planetarno poznatog oceanografa i snimatelja Jaquesa Cousteaua tijekom ekspedicije u Crvenom moru. Već tada se počeo stvarati kultni status, a definitivno je bio zacementiran nakon 1995. g. kad se Seamaster 300M našao na ruci Piercea Brosnana, u ulozi svima omiljene špije Jamesa Bonda, u filmu GoldenEye. Od tog trenutka Seamaster postaje Bondov sat ili od milja bondica.

Seamaster koji možete vidjeti na donjoj fotografiji prvi put se pojavio 1997. godine na Bondovom zapešću u klasiku James Bond: Tomorrow Never Dies.

Karakteristike

Sa svojim promjerom od 41 mm Seamaster 300M pokazao se lako prilagodljivim za razne prilike i modne kombinacije − od sportskih pa sve do svečanih. Materijal sata i narukvice je nehrđajući čelik, a brojčanik i luneta su karakteristično morsko-modri. „Ispod haube“ pokreće ga Omegin kalibar 1120 − automatski mehanizam sa 44 sata rezerve i certifikatom kronometra. Laičkim jezikom, znači da je sat precizan do +/- 5 sekundi dnevno i time se svrstava u sam vrh mehaničkih satova. Na očaravajućem plavom brojčaniku nalaze se reljefni valovi, kao lijepa poveznica s morem i morskim dubinama. Naravno, tu je i nezaobilazna vodootpornost do 300 metara i helij ventil. Dakako, taj ventil većini vlasnika neće trebati, osim ako se, kojim slučajem, ne bavite ronjenjem na dubine od preko 100m ili ste James Bond pa vam je „Q“ u njega ugradio laser ili ga preradio u detonator za eksploziv. 

Štapićasti okrugli markeri za brojke te kazaljke koje izgledom podsjećaju na srednjovjekovne mačeve satu daju upečatljivost. Modri brojčanik prividno mijenja boju, ovisno o količini i kutu svjetla, te u mračnim prostorima i pri slabijem svjetlu izgleda tamnije. Ovaj efekt satu daje dodatan šarm i čini ga omiljenim kod kolekcionara i ostalih esteta. Brojčanik obrubljuje plava luneta s aluminijskim insertom i scalloped rubom, što je čini izuzetno ugodnom za korištenje. Luneta služi za mjerenje vremena tijekom ronjenja kako bi se izbjegli problemi s dekompresijom i nestankom zraka, a u svakodnevnom životu može poslužiti za mjerenje vremena kod kuhanja jaja ili pečenja mesa. 

Metalna narukvica je specifična za ovaj sat. Izgledom malo podsjeća na gusjenice tenka, a entuzijasti si vole tepati da je u tom detalju vidljiv relikt vojne povijesti Omega satova. Oblik narukvice čini je iznimno udobnom za nošenje, dok joj kombinacija poliranih i matiranih površina daje dozu elegancije. Naravno, sat možete staviti i na gumeni remen te mu time dati sportski izgled, a na taj način ćete i sačuvati čeličnu narukvicu od potencijalnih oštećenja za vrijeme ronjenja. 

Konkretan model Seamastera sa fotografija nažalost se više ne proizvodi, ali na tržištu ima dosta rabljenih primjeraka. Činjenica da je sat prethodno rabljen ne bi vas trebala razuvjeriti od kupnje. Naravno, pod uvjetom da je sat održavan i da je u dobrome stanju. Ukoliko se redovito servisiraju, satovi ovog ranga kvalitete mogu trajati i čitav ljudski vijek te se nerijetko prenose s koljena na koljeno (heirloom piece).

Aktualni model Seamaster Diver 300M također nastavlja s prepoznatljivim elementom reljefnih valova na brojčaniku, ali je cijena u međuvremenu ponešto porasla. Cijene rabljenih primjeraka sa svom pripadajućom dokumentacijom i originalnom kutijom kreću se od cca 1.000 do čak 2.500€. Kako god, riječ je ipak o dizajnersko-inženjerskoj ikoni koju će poklonici povrh svega birati vođeni srcem (sasvim iznimno razumom) te im cijena neće predstavljati pretjeranu prepreku pri nabavci ovog usitinu prekrasnog sata bogate horološke povijeti.

 

Piše: Daniel Stipetić

Foto: reddit.com, portalsatova.com, privatna arhiva