Nope (2022) – recenzija bez spoilera

Redatelj i scenarist Jordan Peele ponovo je zaintrigirao američku, pa i svjetsku javnost. Njegovo novo filmsko ostvarenje, film Nope, ovog je ljeta film koji definitivno treba pogledati u kinima. Peele je, inače, osvojio Oscara za svoj film Get Out, koji je također bio horor-triler.

Get out je važan film na koji se “naslanja” i Nope. Prije svega, glavni glumac Daniel Kaluuya odigrao je još jednu vrhunsku ulogu. Također, popularni film Don’t Look Up ima poveznice s novim Peeleovim filmom. Što se tiče recenzija, Nope je na stranici IMDb dobio ocjenu 7,4 od mogućih 10. Na stranici Rotten Tomatoes kritičari su mu dali ocjenu 82 od 100, dok mu je publika dala 68 od 100.

Radnja (bez spoilera)

U središtu radnje filma Nope je afroamerička obitelj Haywood, primarno Otis “OJ” Haywood Jr. (kojeg glumi Daniel Kaluuya) te njegova sestra Emerald (koju glumi Keke Palmer). Obitelj Haywood ima ranč s konjima u Kaliforniji, za koji se Emerald hvali da je upravo s njega potekao prvi film na svijetu, na kojem se vidi jahač na konju.

Haywoodovi iznajmljuju konje za filmove u Hollywoodu, ali posao ne ide najbolje i, u danima u kojima se odvija radnja filma, jako su blizu prodaje cijelog posla Rickyju “Jupeu” Parku, koji posjeduje obližnji zabavni park. Cijelu tu priču prekida misteriozna smrt Otisa starijeg, prouzrokovana misterioznim predmetima koji padaju na zemlju.

Kako bi razriješili misterij, Otis mlađi i Emerald udružuju se sa stručnjakom za tehnologiju Angelom Torresom te kreatorom dokumentaraca Antlersom Holstom, kako bi postavili kameru koja će snimiti NLO koji povremeno uzrokuje nestanke struje i razne druge poteškoće.

Nope (2022) - recenzija bez spoilera
Nope (2022) – recenzija bez spoilera

Glumci

U glavnim ulogama su Daniel Kaluuya, Keke Palmer i Brandon Perea. Kaluuya glumi O.J.-a Haywooda, Palmer glumi Emerald Haywood, a Perea Angela Torresa. Michael Wincott utjelovio je Antlersa Holsta, dok Steven Yeun glumi Rickyja “Jupea” Parka. Wrenn Schmidt glumi Amber Park, a Keith David Otisa Haywooda.

O čemu je zapravo film?

Peele koristi nadnaravne sile kako bi skrenuo pozornost na probleme koji muče američko društvo, ali i moderno društvo općenito. Get Out, koji smo već spomenuli, imao je za temu rasizam u SAD-u, dok Nope ima drugačiji, neodređeniji vid opasnosti u fokusu.

Neke stvari su jasne i namjerno postavljene. Nije slučajno da se radi o afroameričkim rančerima (obično je to posao koji se veže uz bijelce u Americi), nije slučajno ni da opasnost prijeti s neba, odnosno odozgo. Spomenuli smo i popularni film Don’t Look Up, u kojem također ogroman asteroid ide ka Zemlji kao opasnost odozgo, s neba, nešto što donosi viša sila i s čime se ljudi nisu sposobni boriti.

Kako je navedeno u recenziji uglednog britanskog Guardiana, primarna ideja ovog filma potječe još iz antičke Grčke i povezana je s Meduzom, mitološkim bićem koje bi skamenilo ljude koji bi u nju pogledali. Jedna od poruka koju nam Peele želi prenijeti je da su čudovišta i nevolje najstrašnije zapravo dok gledamo u njih iz daljine i bojimo se. Sve do trenutka dok se s njima ne odlučimo obračunati.

Originalan naziv: Nope

Godina: 2022.

Žanr: Znanstveno-fantastični horor

Redatelj i scenarist: Jordan Peele

U glavnim ulogama: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea

Trajanje: dva sata i deset minuta

IMDB ocjena: 7,4/10

Rotten Tomatoes ocjena publike: 68/100

Rotten Tomatoes ocjena kritike: 82/100

 

Piše: Mancave.hr

Foto: Universal Pictures Official