Made in China: ovo su besramne kineske kopije dobro poznatih automobila

Ako vas duša od ovoga ne zaboli, onda ju nemate.

Bolje kopija za 10 tisuća yuana, nego original za 10 tisuća dolara“, rekao je jednom davno najveći kineski mislilac Konfucije. Dobro, nije, no to ne znači da njegov narod ne slijedi takvu filozofiju.

Kineski proizvodi s vremenom su se poboljšali, ali još su uvijek sinonim za jeftiniju (i plastičniju) verziju nečega dobroga i kvalitetnoga, pa tako i automobila. Njihovim proizvođačima kreativnost nije baš jača strana, no uzeti nešto što je već dobro i pretvoriti to u nešto slično izgledom, ali puno jeftinije – e, tu su pravi majstori.

Pogledajmo njihove najslavnije eskapade u svijetu automobila:

1. Rolls-Royce Phantom 7 / Geely GE
Britanski proizvođač automobila visoke klase Rolls-Royce (koji je, usput, u vlasništvu Nijemaca, ali to često prikrivaju) nije baš bio sretan kad je kineska firma Geely na šangajskom autoshowu predstavila svoj model GE. Izgledom jako podsjeća na popularni model Phantom, ali performanse i luksuz nisu niti blizu. Da ne bude sve Kinezima na dušu, ovaj su Rolls-Royceov model također kopirali i Rusi, a Vladimir Putin od te je ruske kopije napravio svoje osobno prijevozno sredstvo.

  1. Mercedes-Benz C-klasa / Geely Merrie 300

Sam pogled na još jedan Geelyjev model otkriva nam odakle su uzeli svoju „inspiraciju“. Doslovno su prekopirali prednji kraj Mercedesove C-klase, bez da su izmijenili jednu crticu. Otraga ipak izgleda kao jeftin kineski automobil, što i jest. Bili su toliko besramni pa su mu još u na haubu instalirali onaj poznati Mercedesov „nišan“. Što je najbolje, Geely Merrie 300 možda bi prošao i u Imotskom, ali samo s prednje strane.

3. Toyota Innova Crysta / Changan Lingxuan
Miss Fotogeničnost
Ovaj je ogromni monovolumen dospio na ovu listu iz jednostavnog razloga – ružan je. Stvarno je izgleda tako dobro poput npr. već navedene Mercedesove C-klase ili Rolls-Roycea i veliko je pitanje zašto se Changan odlučio baš taj Toyotin automobil iskopirati. Ako skužite, javite nam se u inbox.


4. Suzhou Eagle Carrie
Ovaj je trkaći automobil nekakva vrsta kolaž-kopije. Ovaj kineski električni automobil naziva se „djetetom Ferrarija i Porschea“. Ima „gene“ oba proizvođača, zapravo je spoj njihovih modela. Naravno, puno jeftinija verzija koja vozi na struju. Iako je očito pogon na struju budućnost, još uvijek svoje trkaće automobile volimo na benzin i zato je Suzhou jednostavno – bezvezan.


5. Lamborghini Diablo / Diablo VT
Ako vas duša ne zaboli kad vidite ovo, onda ju nemate. Legendarni Lamborghini Diablo, ultimativni sportski automobil po dizajnu i performansama, apsolutni kralj oktanskog seksipila, dobio je svoju kinesku verziju i ona je, kako tvrde proizvođači, gotovo ista kao i original. Diablo VT je na glasu kao prvi sportski automobil ikad proizveden u Kini, a Toyotin V8 motor daje mu dovoljno snage da se utrkuje s bilo kim. No sjesti u njega i voziti ga pored živućeg Lamborghinija bio bi zločin u očima svakog poznavatelja automobila, bila bi to prevara dugogodišnje djevojke sa silikonskim transvestitom. Znate onu scenu u Kumu kad don Corleone pogleda svog ubijenog sina i kaže: „Look how they massacred my boy“? Baš tako se mi osjećamo kad vidimo ovaj zločin.


6. Cadillac Escalade / Victory S10
Sjećate se hip-hop scene početkom 2000-ih? U mnogim spotovima 50 Centa i brojnih drugih repera zvijezda je bio Cadillac Escalade, ponos američke autoindustrije. Velik je to i moćan SUV, luksuzan iznutra, a masivnost i snaga njegove su najizraženije karakteristike. No Kinezi su se sjetili da bi ga mogli malo smanjiti i napravili su veliku glupost. Njihov Victory S10 manja je i slaba verzija ovog američkog diva. Ima 2.0-litreni motor koji razvija tek 116 konjskih snaga. Jeftiniji je, ali smanjivanjem snage i dimenzija izgubio se pravi smisao ovog automobila.


7. Volkswagen UP / Weikerui V7
Volkswagen UP relativno je jeftin, u potrošnji goriva ekonomičan i praktičan automobil. Tvrtka Weikerui vidjela je to pa je besramno napravila – isti automobil. Nevjerojatno je da su gotovo u potpunosti iskopirali i Volkswagenov znak.


7+1 Valja i ovo spomenuti
Kineska kopiraonica otišla je tako daleko da je prekopirala i ključni dio BMW-ovog brenda – njihov logo. Tvrtka BYD nije bila baš inovativna, a „inspiraciju“ je pronašla u njemačkom proizvođaču.

Izvor: Autocar.co.uk, goodwood.com, gomechanic.in

Foto: Internetz