Kako napraviti vlastiti kompas od igle

Kompas je izuzetno vrijedan alat za snalaženje na otvorenom. Već sa najosnovnijim znanjem u orijentiranju i kompasom kožete učiniti puno, a ako se znate orijentirati na način da uparite kartu sa kompasom, možete još više. Pokazati ćemo vam kako da napravite vlastiti kompas od igle.

Kako kompas funkcionira?

Svi magneti imaju dvije strane, sjeverni i južni pol. Svaka strana emitira magnetsko polje koje privlači suprotne polove. Kad se magneti drže zajedno, to je zbog privlačnosti između sjevernog i južnog pola. Kada se magneti odmiču jedan od drugog, to je zato što se dva ista pola (sjever na sjever ili jug na jug) odbijaju. U magnetskom svijetu suprotnosti se privlače.

Sam planet Zemlja je divovski magnet. Ima sjeverni i južni pol. U osnovi, svaki magnet na Zemlji je izvučen kako bi se poravnao s magnetskim poljem Zemlje. Kompasi funkcioniraju tako da iskorištavaju magnetsko polje zemlje. Problem je u tome što je ta sila prilično slaba.

Kad se slabi magneti postavi u okruženja u kojima ih ne ometa trenje, sila zemljinog magnetskog polja dovoljno je jaka da ih pomakne. A kad se pomaknu, poravnat će se s zemljinim magnetskim polovima zbog svojstava opisanih gore.

Na igli kompasa, dio koji pokazuje prema sjeveru zapravo je južni pol magneta kompasa koji privlači sjeverni zemljin pol, i obrnuto.

Kad shvatite načela funkcioniranja kompasa, shvatit ćete principe kako napraviti vlastiti: morate napraviti magnet i postaviti ga u okruženje s niskim trenjem. Stvaranje vlastitog kompasa zabavan je hobi za djecu i lijep način za vježbanje vještine snalaženja u prirodi.

Ako ste na otvorenom, kompas se može napraviti polaganjem magnetiziranog čavla, spajalice ili sigurnosne igle na list koji pluta u vodi.

Klasičan, jednostavan način stvaranja vlastitog kompasa je korištenje samo starog pluta, igle za šivanje i posude s vodom; to je dizajn koji oponaša prve kompase korištene u Kini tijekom dinastije Song, prije više od tisuću godina.

Evo kako to učiniti.

  1. Odrežite dio plutenog čepa tako da dobijete disk debljine 25 milimetara

nožić, pluto i rezarnje

2. Magnetizirajte iglu povlačenjem preko magneta

magnetiziranje igle preko magneta

3. Progurajte iglu kroz pluteni disk, lakše ćete to učiniti kliještima

igla ide kroz pluto

4. Stavite svoj novi kompas u posudu s vodom i provjerite da li je ispravan drugim kompasom (postoji kompas na mobitelu)

Kompas u posudi s vodom

5. Označite strane svijeta nakon provjere

Eto, imate svoj privremeni kompas, on će funkcionirati neko vrijeme, pa ako ga sačuvate i želite ponovno koristiti, morate iznova namagnetizirati iglu.

 

Piše: Dario Grbavac

Ilustracije Hrvoje Orlović – Instagram, Behance, Dribbble