Cijena novog iPhonea 14 bit će veća nego što se mislilo

Za ljubitelje ljeta rujan je valjda najgori mjesec u godini, no za obožavatelje tehnologije vrijeme je to kad na tržište izlaze brojne inovacije, prije svega i novi iPhone. Appleov najpoznatiji proizvod na tržište bi trebao stići, po nekim izvorima, u drugom ili trećem tjednu rujna, ako će se Apple držati svojih utabanih postulata.

Sve navedene informacije još uvijek nisu službeno potvrđene. Dosad bi se ona standardno kretala oko 800 dolara za američko tržište i oko 800 funti za europsko, no svjetsku je ekonomiju u posljednjih godinu dana pogodila osjetna inflacija, pri kojoj su poskupjeli svi proizvodi i usluge.

Drastično povećanje cijene?

Ta bi se značajna promjena trebala odraziti i na cijene iPhonea. Još uvijek aktualni model iPhone 13 po svom je izlasku koštao 800 dolara. Prve glasine o poskupljenju osnovnog modela iPhone 14 Pro bile su da će koštati 1000 dolara u Americi, što bi značilo da će u Europi krenuti sa cijenom od 1000 eura.

No čini se, s povećanjem inflacije, cijena energenata i života općenito, da će i poskupljenje iPhonea 14 biti veće. Tako će iPhone 14 Pro najvjerojatnije imati početnu cijenu od 1099 dolara u Americi, dok će veći model iPhone 14 Max imati krenuti od 1199 dolara.

Umjesto dolara stavite eure i dobit ćete pretpostavljene nove cijene Appleove zlatne koke u Europi. Jasno je, dakle, da u Hrvatskoj možemo očekivati kretanje cijena novih iPhoneova oko 8000 kuna.

MacBook Air kao ogledni primjer

Ove je promjene najavio stručnjak za tehnologiju, novinar Philip Michaels. On tvrdi da će novi Appleov MacBook Air koštati značajno više od svog prethodnika. Predviđa da će mu cijena biti 1199 dolara u Americi, što je 200 dolara više od modela koji je trenutno aktualan.

Kompanija je, doduše, obećala velika poboljšanja u novom “Meku”. Njegov novi M2 procesor trebao bi imati dvostruko bolje performanse od svog prethodnika, procesora M1. Također, display bi trebao biti 25 posto svjetliji i općenito unaprijeđen, a punjenje ubrzano.

Je li to dovoljno opravdanje da se cijena uređaja toliko poveća? U Appleu navodno smatraju da jest. Njihova je misao vodilja da će ljudi izdvojiti nešto više novca za kvalitetniji proizvod. no moglo bi to ispasti ozbiljno kockanje. Koliko god iPhone bio jak brend, trebate li zbilja pametni telefon koji će koštati više od tisuću dolara?

Kakve će biti specifikacije novog iPhonea?

Novi iPhone 14 Pro trebao bi imati tri kamere, od kojih bi jedna trebala imati 48 megapiksela, što je masivno poboljšanje od iPhonea 13, koji je imao kameru od 12 megapiksela. Ostale dvije kamere na iPhoneu 14 trebale bi imati 12 megapiksela. Isto tako, te tri kamere, odnosno njihove leće, trebale bi biti poravnate s površinom zadnje plohe telefona, a ne izbočene iz nje. Fantastično zvuči i glasina da će se novom iPhoneovom kamerom moći snimati videa u 8k rezoluciji.

Appleov novi uređaj trebao bi biti opremljen sa šest gigabajta RAM-a, iako se prije spominjalo osam. Također, interna memorija se kreće od 128 gigabajta pa sve do jednog terabajta, ipak ne do dva terabajta, kako se prije pisalo. Gotovo sa sigurnošću se može reći da će novi iPhone pogoniti A16 Bionic chipset.

Prednja punch-hole kamera gotovo sigurno će biti jedna od glavnih promjena na novom modelu. Pitanje je samo kako će s njom Appleovi dizajneri riješiti problem Face ID senzora. Mnogi izvori naglašavaju i povratak Touch ID tehnologije, čiji će senzori biti smješteni ispod displaya novog iPhonea.

Što se tiče izgleda, na prvi pogled bi iPhone 14 trebao izgledati kao svojevrstan hibrid iPhonea 4 i iPhonea 12. Apple bi trebao poraditi na njegovoj čvrstoći i izdržljivosti, tako da će vjerojatno biti izrađen od titana. Apple još uvijek oteže sa službenom najavom i predstavljanjem, a očekivana cijena još se uvijek može mijenjati, s obzirom na stanje tržišta i u korelaciji s ostalim troškovima života.

Foto: Apple Newsroom