Ova igra držat će vas zakovane za stolac minimalno 60 min. Morate surađivati kako biste pobijedili.

Naišli smo na vrlo zanimljiv naslov co-op board gamea iz planetarno popularne Zombicide franšize proizvođača Guillotine Games. U ovoj šestoj stand-alone (core) inačici franšize, igrači moraju pobijediti „igru“. Tema je sci-fi, kakvu i najviše volimo.  

Pozadinska priče je odlično postavljena: ljudska civilizacija zakoračila je u doba otkrivanja novih sustava i planeta, a da bi se otisnula dalje u svemir očajno traga za efektivnijim izvorom energije. Na planetu PK-L7 pronađen je baš takav izvor − Xenium. Ovaj materijal (ruda) nalazi se pod zemljom pa je rudarenje jedini način pribavljanja. Domicilno stanovništvo planeta PK-L7 Xenos na rudarenje se nije obaziralo, sve do jednog trenutka…. Napadi su odjednom postali mnogobrojni i brutalni.

Znanstvenici i vojnici moraju izaći na kraj s njima, ukoliko se želi nastaviti napredak čovječanstva.

Igra je co-op za 1-6 igrača. Za temeljni board vežu se Misije. Misiju odaberete na početku te se board i figure slažu sukladno uputama i scenariju misije. Kako napredujete kroz scenarij, skupljate opremu, otkrivate tajne, specijalna oružja (konvencionalna djeluju u zatvorenom, dok je vani zbog manjka kisika potrebno koristiti lasere), trgujete opremom, a likovi napreduju po levelima. 

Pobijediti možete tako da ostvarite sva tri dijela jedne misije koju ste odabrali, a izgubiti možete tako što jedan od igrača umre ili se spoje 2 spawn pointa Xenosa. 

Mehanika igre je podijeljena u 3 faze koje ćemo samo ukratko prikazati: Faza Igrača, Faza Xenosa i Završna Faza. 

Faza Igrača je najkompleksnija. Postoje mnoge mogućnosti u koje nećemo detaljno ulaziti (za detaljne upute možete skinuti pravila), ali neke od njih su: kretanje, pretraga, aktivacija vrata, reorganizacija, borba, aktivacija objekta, stvaranje buke, akcija stroja (mašine), a možete izabrati i ne učiniti ništa.

Faza Xenosa je puno brža i može se podijeliti na dvije radnje: napad i kretanje prema najbučnijem prostoru (buku stvaraju pucnjevi iz vatrenog oružja ili tokeni “stvaranje buke”). 

Završna Faza sačinjena je od sklanjanja tokena za proizvodnju buke ili aktivacije strojeva, a kada se to završi, tokeni se premještaju u smjeru kazaljke na satu.

Igra je vrlo zabavna i moguće ju je prilagođavati i nadograđivati. Dostupna je i ekspanzija Zombicide: Invader Black Ops koja dodaje 6 novih likova, 10 misija, novu opremu i strojeve. Cjelokupnu igru možete prilagođavati svojoj kreativnosti i putem online map editora koji će vam zasigurno osvježiti gameplay.

Vrijedna spomena je i stand-alone inačica Zombicide: Invader Dark Side koja vas vodi u svijet u trenutak prvog napada Xenosa, a igrate u ulozi jedinih preživjelih iz borbene jedinici kodnog imena Green Squad (svih 6 igrača su vojnici).

Važno je napomenuti da je ovaj board game kao stvoren za osobe koje vole bojati svoje minijature.

Što dobijete s igrom:

  • 72 minijature
  • 9 dvostranih pločica
  • 6 kartica likova
  • 6 obojenih baza
  • 6 igraćih kockica
  • 48 trekera
  • 125 mini-karata
  • 65 tokena
  • 1 knjižicu s pravilima

Naslov se može nabaviti za oko 80,00 eura, ne uključujući dostavu.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”http://91.234.46.209/~mancavehr/wp-content/uploads/2020/05/Figurice-small.jpg” _builder_version=”4.0.5″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.0.5″]

Izvor: Boardgamegeek.com, CMON.com

Foto: Youtube, Pinterest, Reddit