Prema Googleu riječ steampunk označava dvije stvari. Prva je žanr znanstvene fantastike koja je smještena u razdoblje alternativne povijesti koja je krenula dalje razvijati tehnologiju parnog stroja (popularna igra Bioshock nam pada na um zajedno s romanom Mortal engines). Druga je stil u dizajnu i modi koji kombinira razne historijske elemente viktorijanskog doba s naprednom tehnologijom.

Steampunk by Vic lampa
Steampunk by Vic lampe

Za ovaj intervju je bitno ovo drugo značenje. Kada smo naišli na lampe i šank u steampunk stilu na Facebook stranici “Steampunk by Vic” i shvatili da se radi o domaćem autoru koji vrlo vješto stvara impresivne rukotvorine, naprosto smo morali razgovarati sa njim. Ime mu je Viktor Zemljić i opisati će vam kako je uopće došao na tu ideju. Pa ajmo na intervju, ali prvo kratak snimak jedne steampunk lampe da se zagrijete.

Pozdrav Viktore – kako si došao na ideju izrađivati rasvjetu u steampunk stilu?

Ideja o izradi svjetiljki došla je sasvim slučajno. Naime, htio sam napraviti nešto originalno, jedinstveno i baš moje, prijatelju za useljenje u novu kuću. Budući da sam po struci tehničar za elektroniku zanimalo me mogu li ja napraviti spoj struje sa vodovodnim cijevima. Tako je krenulo, polako, kao ideja za poklon. A nakon toga počeli su stizati upiti i narudžbe, prvo među frendovima, pa prema preporuci, a nakon što smo izradili Facebook stranicu mogao sam pokazati što sve mogu napraviti, pa se tu osim lampi mogu pogledati i različiti zanimljivi uratci koji nisu lampe.

Steampunk by Vic lampa
Steampunk by Vic lampa

Zašto „Steampunk“? Izrađuješ li nešto drugo osim lampi?

Kako je napisala docentica Zdenka Lacina sa Akademije za umjetnost i kulturu u predgovoru mojoj prvoj izložbi „Steampunk je neobičan supkulturni pravac koji je pronašao inspiraciju u 19. st. i kombinira je s naprednom tehnologijom. Taj stil često se smatra i retro industrijskim stilom. Osnovna ideja je oponašanje elektro mehaničkih uređaja. U ovom slučaju riječ je o rasvjetnim tijelima, koji podsjećaju na stare strojeve s početka industrijske revolucije. Nijedan od povijesnih pankerskih žanrova nije stekao toliko sljedbenika i poklonika kao steampunk. Sljedbenici tog stila žele se vratiti tehnologiji koja je istovremeno bila funkcionalna i lijepa, gdje je svaki ukras, svaka sklopka, svaki pojedini dijelić imao svoju svrhu. Mnogo je umjetnika u ovom žanru pronašlo inspiraciju, pa se s pravom može govoriti o steampunk umjetnosti.“ Tako se i ja, iako se ne smatram umjetnikom, poigravam s fantazijom prošlosti i budućnosti, spajam nespojivo i dajem svoj pečat svakom izrađenom predmetu. Steampunk kao pravac daje mi puno slobode za izričaj i nema nekih strogih pravila, granica su samo moja mašta i kreativnost, a toga imam napretek. Spomenuo sam i Facebook stranicu gdje se mogu vidjeti svi ili gotovo svi moji uratci, radim doslovno sve što možete zamisliti od stolova, izložbenih postolja za kolače i torte, šankova, okvira za slike, radio sam čak i posude za cvijeće, police za zidove, kolica za posluživanje piće, pivske točionike, opremanje cijelih stanova i poslovnih prostora rasvjetom i opremom…

Steampunk by Vic šank
Steampunk by Vic šank

Kad bi htjeli naručiti jednu od tvojih lampi kao Božićni poklon, kako bi to napravili?

Morate požuriti i kliknuti like na stranicu Steampunk by Vic i poslati mi poruku u inbox, malo je vremena do Božića, ali možda se uspijemo dogovoriti! Imam nešto gotovih lampi, pa vam se možda dopadne i nešto što je već u ponudi i može se brzo dostaviti.

Steampunk by Vic lampa
Steampunk by Vic lampa

Koliko treba za izradu jedne prosječne lampe?

Prosječna izrada svjetiljki traje oko dva tjedna. Najviše vremena oduzima dizajn pogotovo ako se meni ne svidi  na prvu, naravno, uvažavam i želje naručitelja, ali zadržavam pravo da završna izvedba i „touch“ bude baš moj, po čemu i jesam prepoznatljiv sve većem broju ljudi. Želje su jedno, a mogućnosti izvedbe ponekad sasvim drugo, no trudim se ispuniti ono što kupac zamisli kroz neku svoju viziju.

Steampunk by Vic lampa
Steampunk by Vic lampa

Očekuje li se uskoro kakva izložba?

Prvu i za sada jedinu izložbu održao sam u rujnu 2019. prije ovih nesretnih pandemijskih vremena koja su me spriječila u namjeri da ponovno izložim svoje radove i okupim prijatelje i poklonike onoga što izrađujem. Prva je izložba nastala kao ideja da u nekom kafiću izložim nekoliko svojih lampi, no pretvorilo se u događaj za pamćenje zahvaljujući mojim koji su to digli na jednu višu i „umjetničkiju“ razinu. Izložli smo lampe na muzejskim postamentima, napravili letak i plakat koji su pratili izložbu, novinari su izvještavali o događaju, pojavilo se 150 ljudi i ja sam bio potpuno zbunjen i nevjerojatno sretan. Nakon te izložbe i otvaranja fejzbuk stranice sve je nekako bolje krenulo, uz svoj redoviti posao jedva stignem izvršiti sve narudžbe, ali sretan sam i zadovoljan budući da radim svaki dan nešto novo, zabavno, ponekad teško, ali kreativno i u procesu stvaranja učim hrpu novih stvari i otkrivam nove mogućnosti ne samo materijala koje koristim nego i u sebi.

Viktora možete kontaktirati na njegovoj odličnoj Facebook stranici.

Viktorov mancave je čudo

Viktor nam je poslao i slike svog mancavea i moramo priznati da je primjerak vrijedan objave, probajte obuzdati zavist. A ako imate bolji mancave od ovog pošaljite nam na email 🙂

Steampunk by Vic mancave
Steampunk by Vic mancave
Steampunk by Vic mancave
Steampunk by Vic mancave 2
Steampunk by Vic mancave
Steampunk by Vic mancave + točionik

Intervju napravio: Dario Grbavac

Foto/video: privatna zbirka, Steampunk by Vic