Ako je jedna stvar u životu sigurnija od pobjede Manchester Cityja kod kuće protiv Leedsa, onda je to da će vas u prosincu sa svih strana zasuti lavina božićnih filmova. Božić ovakav, Božić onakav, Božić s bivšim, kraljevsko vjenčanje za Božić, Sam u kući 17 itd., sve su to filmovi koji bi nas dočekali svake godine.

No, srećom po nas koji ne želimo u prosincu isključivo gledati božićne filmove, Netflix ima zbilja vrhunsku ponudu ovog prosinca. Radi se tu o kvalitetnim filmovima koji nemaju blagdansku tematiku, već su, eto, samo u ovo vrijeme stigli na vjerojatno najpoznatiju streaming platformu na svijetu.

Opasnost vreba da se utope u poplavi božićnih kvazikomedija, ali zato je tu portal Mancave koji nikako ne smije dopustiti da ovi filmovi ostanu u drugom planu. Evo nekih filmova koje smo izdvojili za ovaj mjesec.

The Power of the Dog

Ovaj je film već izazvao brojne reakcije u svijetu, a kritičari su ga vrlo dobro, čak i odlično prihvatili.  Radnja je smještena „bogu iza nogu“, u jednu od najzabačenijih saveznih država u Americi Montanu, godina je 1925., a u centru priče su dvojica braće i jedna djevojka.

Kirsten Dunst glumi Rose, a braću Phila i Georgea utjelovili su Benedict Cumberbatch i Jesse Plemons. Glumce posebno izdvajamo jer su kritičari nahvalili njihove nastupe, a film je na stranici Rotten Tomatoes dobio ocjenu 96 od 100. Redateljica je Jane Campion, a film je zapravo adaptacija istoimenog romana Thomasa Savagea.

Zodiac

Dosta podcijenjen film iz 2007. godine režirao je kultni redatelj David Fincher, a utemeljen je na istoimenoj knjizi autora Roberta Graysmitha. Ovo je detektivski film kojem se nije dalo baš dovoljno prostora u javnosti jer su ga „pojeli“ razvikaniji i za Oscare nominirani filmovi.

Nema veze, detektivski film Zodiac nudi više od dva sata prave drame bez previše akcijskih scena te odličnu glumačku postavu koju predvode Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo i Robert Downey Jr. Riječ je o detektivima koji pokušavaju zaustaviti ubojicu Zodiaca. Radnja se odvija u vremenu kad je hippie pokret bio na vrhuncu, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća u San Franciscu.

Na portalu Rotten Tomatoes skupio je ocjenu 89 od 100.

The Trial od The Chicago 7

Kad smo već kod hipija, odličan film o njima dostupan je na Netflixu. Redatelj i scenarist ovog filma Aaron Sorkin napravio je odličnu dramu temeljenu na istinitom događaju, a bavi se temama poput prosvjeda mladih u Americi krajem 1960-ih godina te korumpiranošću vlade protiv koje su oni tad prosvjedovali (uz pomoć lakih i teških droga, naravno).

Ako ni zbog čega, treba ovaj film pogledati zbog vrhunske glumačke postave koju čine Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Yahya Abdul-Mateen II i Jeremy Strong. Usput, Cohena je lijepo vidjeti u nekom malo ozbiljnijem filmu nego u vječitom glupiranju kroz likove Ali G-ja ili Borata.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Ako ste za neku komediju, možda biste ovoj trebali dati šansu. Will Ferrel nije baš glumac za svakoga. Dok neki smatraju da su njegove fore genijalne, neki odmah isključe televizor ili okrenu program kad ga vide.

Tako će biti i s ovim filmom u kojem se, uz pomoć prijateljice, koju glumi predivna Rachel McAdams, probija sve do natjecanja Eurovizije kojim je cijeli život opsjednut. Ferrel je, pa, Ferrel u ovom filmu. Nitko ne zna koliko lik ima godina, ali recept za njegove komedije ostaje isti. Ili čete ugasiti usred filma uz komentar da je to sve skupa čisto sranje ili ćete se jako dobro nasmijati uz jednu ne baš božićnu komediju.

The Irishman

Ako ste fan gangsterskih filmova, vjerojatno ste već pogledati Scorseseovog Irishmana. Ako niste, eto prilike jer na Netflixu je i na njemu se zajedno pojavljuju istinski velikani gangsterskih filmova Robert De Niro, Al Pacino i Joe Pesci.

Scorseseovo najnovije remek-djelo došlo je do iznimne ocjene od 97 na Rotten Tomatoes portalu, a ne treba posebno ni isticati zašto. Dovoljno vam je da imate u filmu ovakvu glumačku postavu, da se priča onim gangsterskim naglaskom i da film traje sto sati.

Neki zlobnici će reći da Martin Scorsese snima svaki put jedan te isti film, no svaki put ga uspije snimiti tako da od njega napravi remek-djelo. E, pa tko mu može to zamjeriti?

Piše: Marin Karadžija

Foto: Screenshot