Smrt na Nilu: Recenzija bez spoilera

Detektiv Hercule Poirot se vratio na kinoplatna u novom filmu „Smrt na Nilu“, koji je već treća adaptacija knjige istoimenog romana Agathe Christie iz 1937.  Prije toga snimljen je film 1978., a u ranim 2000-im ovaj je roman jedna epizoda u seriji o Poirotu, u kojoj je belgijskog detektiva glumio David Suchet.

Smrt na Nilu film je koji je ostvario najveći profit u kinima proteklog vikenda.

Smrt na Nilu film je koji je ostvario najveći profit u kinima proteklog vikenda. Producenti su mogli komotno otvoriti šampanjac, u kojem su i prekomjerno uživali likovi iz njihovog filma, jer su u prvom vikendu zaradili 12,8 milijuna dolara samo u SAD-u, dok zarada u cijelom svijetu, prema informacijama magazina Variety, premašuje 20 milijuna dolara. S takvom je zaradom „Smrt na Nilu“ film koji je najviše zaradio proteklog vikenda. Iako treba imati na umu da bio vikend u kojem je u Americi bio Super Bowl pa je najviše pozornosti bilo usmjereno na njega. Film se još uvijek nije počeo prikazivati u Kini, gdje se također očekuje velika zarada.

Publika je vrlo dobro reagirala na ovaj film, dala mu je ocjenu 82 od 100 na stranici Rotten Tomatoes, dok u očima kritičara ovaj film uglavnom dobiva ocjene između 6 i 7 od 10.

Glumci

Kenneth Branagh ujedno je redatelj filma i glavni glumac. Utjelovio je Herculea Poirota u ovom filmu i odradio to sasvim dobro. Njegov je Poirot genijalni čudak, koji opsesivno promatra detalje, uočava i najmanje moguće znakove  međuljudskih sukoba te briljantno povezuje točkice kako bi došao do razrješenja zločina. Kao redatelju mu se može zamjeriti nekoliko nepotrebnih šokova koje nam je priuštio, valjda da provjeri da nismo zaspali u kinu.

Glavna zvijezda ovog filma je ipak Gal Gadot, glumica bez koje je danas nemoguće snimiti pravi blockbuster. On utjelovljuje Linnet Ridgeway, bogatu nasljednicu, dok njenog muža Simona Doylea glumi Armie Hammer. U ulozi Jaqueline Jackie de Bellefort briljira Emma Mackey, glumica za koja je na putu da postane nova filmska zvijezda. Tom Bateman glumi Poirotovog prijatelja Bouca, dok nagrađivana Annette Bening utjelovljuje Boucovu majku.

Valja istaknuti i Letitiju Wright koja je odlično odglumila Rosalie Otterbourne te Alija Fazala koji je vrlo dobro odglumio rođaka Andrwea, antipatičnog tipa koji se brine za financije bogate nasljednice Linnet. Šećer na kraju zbilja je Sophie Okonedo koja glumi pjevačicu bluesa Salome Otterbourne, čije izvedbe zbilja dižu ovaj film na neku višu razinu.

Radnja i ambijent

Kao što smo rekli, nećemo vam spoilati film detaljima radnje, no, tko god da je gledao ijednu od adaptacija „Smrti na Nilu“, naići će na malo iznenađenja. Temelj filma je roman Agathe Christie u kojem Poirot dolazi u Egipat na odmor te, kao ugledan gost i najpoznatiji detektiv na svijetu završava na tulumu vjenčanja Linnet Ridgeway i Simona Doylea. No tu svadbu pokvari nekadašnja Simonova ljubav Jackie de Bellefort, koja se ponaša ljubomorno i prati par kud god da idu. Kako ne čini nikakvo kazneno djelo, Poirot ju ne može kazniti.  Taj je ljubavni trokut temelj zapleta koji će završiti ubojstvom na Nilu. Eto, toliko ćemo vam otkriti o radnji, ostalo ćete morati otkrivati sami, skupa s Poirotom.

Ono što odvaja ovaj film od njegovih prethodnika je atmosfera, ambijent u koji vas uvodi. Odjeća, kako ženska, tako i muška, i stil kasnih 30-ih godina proteklog stoljeća zbilja impresionira. Također, načini zabave koji su se upražnjavali prije skoro 100 godina, poput plesnjaka,  vrlo su dobro prikazani u filmu. Već smo prije spomenuli da blues glazba podiže film na jednu vrlo visoku razinu. Salome Otterbourne zbilja svojim izvedbama impresionira. Sav taj blues zanimljivo je uklopljen u doba kad je u Americi bilo zlatno doba „delta“ bluesa. Tako bi, po glazbenoj podlozi netko mogao pomisliti da se likovi voze na brodu po Mississippiju, a ne po Nilu.

Naravno, ova egipatska avantura nije mogla proći bez glavnih atrakcija – piramida, sfingi i faraonskih grobnica. Pojedini kadrovi u nekim trenucima filma zbilja dočaravaju veličinu i značaj nekad velike egipatske civilizacije. Ovaj film na trenutke izgleda kao promotivni spot neke egipatske turističke zajednice, što ne mora nužno biti loša stvar.

Naša ocjena: 7/10

U vremenu razno-raznih remakeova i remasterova ovo je definitivno nešto što se isplati pogledati. Film je na trenutke zamoran, ali na kraju zabavan. Pogotovo ako nikad prije niste čitali knjigu ili gledali neku od adaptacija. Dobri glumci i odlična glazba razlog su više za otići u kino.

Originalan naziv filma: Death on Nile

Žanr: Kriminalistički

Trajanje: 2 sata i 7 minuta

Godina: 2022.

Redatelj: Kenneth Branagh

Glumci: Kenneth Branagh, Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey, Ali Fazal, Letitia Wright, Sophie Okonedo

Scenarist: Michael Green (po knjizi Agathe Christie)

 

 

Piše: Marin Karadžija

Foto: 20th Century Studios