Donosimo savjete kako obnoviti svoje najdraže kožne cipele nakon zime.

Budući da je zimska sezona uvijek gruba prema kožnim cipelama potražili smo kvalitetna rješenja za obnovu vašeg omiljenog para. 

Najkorisniji uradak pronašli smo na Youtube kanalu Real Men Real Style (RMRS). U videu autor korak po korak objašnjava kako se lako riješiti toliko dosadnih pregiba, neravnina i trajnih mrlja na koži.

Pregibi i neravnine nastaju tako što cipela upija znoj pa se zbog vlage i topline širi. Nakon skidanja, cipela se osuši i koža se skupi stvarajući trajne pregibe koji mogu narušiti izgled cipele.

Izdvajamo neke od glavnih savjeta kako se riješiti nabora: 

Prvo

Cipele prvo treba očistiti, zatim treba umetnuti kalup od drveta cedra (ako ne posjedujete kalup bit će sasvim dovoljno cipele dobrano napuniti papirom, ali ne novinskim jer on pušta boju).

Drugo

Cipelu zatim prekrijte krpom koju ste prethodno navlažili vodom.

Treće

Nakon toga uzmite glačalo i pojačajte ga do jačine dovoljne za peglanje pamuka (obično je naznačeno na glačalu).

Četvrto

Prijeđite uz lagani pritisak (ali ne predugo) preko nabora da bi ih para iz vlažne krpe raširila. Možda će biti potrebno nekoliko puta prijeći duž cipele.

Da bi kožna cipela ostala što duže kao nova potrebno je ipak uložiti u kalup za cipele (kao na slici dolje). Takvi kalupi odlično upijaju znoj i drže kožu dovoljno rastegnutom dok se cipele suše. Najbolji kalupi su oni od španjolskog cedra (nelakirani) jer cedar ima nevjerojatnu sposobnost upijanja vlage i neugodnih mirisa. Općenito, pokušajte birati nelakirane kalupe ako možete.

Autor videa dalje savjetuje kako popraviti pukotine i dublja oštećenja. Za taj dio ćete morati pogledati video do kraja…

Foto:  pexels.com, global.rakuten.com