ReverseTap točionik – revolucija u točenju piva

Ide vam na živce čekanje u redu za točeno pivo? ReverseTap tvrdi kako je tomu došao kraj. 

 

Inspirirani onime što smo vidjeli na jednom od zagrebačkih adventskih štandova, odlučili smo istražiti tko je točno dobio ideju za “naopako” točenje, i naravno, kako funkcionira.

ReverseTap tehnologija točenja piva potekla je (kako prigodan glagol) iz Južne Koreje. Vlasnik patenta je južnokorejski proizvođač plastike s dugogodišnjim iskustvom NPC Co., Ltd. Svako veće tržište pokriveno je preko zastupnika koji se brinu da svi mogu nabaviti “naopake” točionike. 

ReverseTap tehnologija postoji već 4 godine i sve više nalazi svoje mjesto u pivnicama, na koncertnim štandovima i na raznim manifestacijama diljem svijeta.

KAKO FUNKCIONIRA?

Tajna je u patentiranom ventilu na dnu čaše. Tehnologija tenzije između čaše i čepa osigurava da je prije i poslije samog točenja čaša u potpunosti osigurana protiv curenja dragocjene tekućine. Kada se čaša umetne u točionik, čep se podiže i omogućava brzo utakanje piva bez viška pjene, i to 4 puta brže od običnog točionika! Kada se čaša skine sa sjedišta, čep ponovno sjeda na svoje mjesto.

Proizvođač tvrdi da je ovakva tehnologija revolucionarna zbog nekoliko komparativnih prednosti prema običnom točioniku:

 

  • UŠTEDA: Ima kontrolni mehanizam kojim odabirete jačinu punjenja i konačnu količinu. U usporedbi s konvencionalnim točionicima na kojima je prisutno otprilike 15% gubitka od prolijevanja. ReverseTap ima minimalan gubitak od oko 2%. Jednostavni izračuni pokazuju uštedu od 13%. Dakle, na bačvi od 50 litara uštedjet ćete 6,5 litara.

 

  • BRZINA: Proizvođač tvrdi da je ReverseTap tako brz da jedan iskusni šanker može napuniti do 12 čaša u minuti, što znači da je to 5 sekundi po čaši (ovisno o veličini) i 4 puta brže od uobičajenog točenja. 

 

  • MOGUĆNOST REKLAME: Točionik nudi i mogućnost prikazivanja reklame na 7-inčnom LCD ekranu na prednjoj strani. Također, postoji praktičan prostor za logotipe sa svake strane LCD zaslona.

ReverseTap ima minimalan gubitak od oko 2%. Jednostavni izračuni pokazuju uštedu od 13%. Dakle, na bačvi od 50 litara uštedjet ćete 6,5 litara.

CIJENA?

Kontaktirali smo ReverseTap centralu za Europu koja se nalazi u Švedskoj, točnije u Knugsbackau, te su nam vrlo brzo odgovorili kako se, ako isključimo PDV, cijena ovisno o tipu točionika (jednostruki, dvostruki) kreće od cca 500 do 700 EUR. Važno je kod računice uzeti u obzir i čaše, pa tako paket od 400 čaša od 527 ml košta otprilike 50 EUR.  

GDJE NABAVITI?

Nažalost u Hrvatskoj ne postoji zastupništvo pa će zainteresirani morati proizvod naručiti direktno od nekog od zastupnika za Europu.