Peaky Blindersi zaslužuju još jednu sezonu. Evo i zašto

Svi mi koji nemamo pristup BBC-ju i uzdamo se u Netflix predugo smo čekali na šestu i, prema svim predviđanjima, posljednju sezonu sjajne britanske kriminalističke serije Peaky Blinders. No dojam je da smo u cijeloj priči ostali zakinuti za pravi kraj priče, razrješavanje čitave petlje priče koju pratimo još od kraja Prvog svjetskog rata i povratka Shelbyja s bojišta u Birmingham.

Peaky Blindersi zaslužuju još jednu sezonu. Evo i zašto

UPOZORAVAMO, TEKST U NASTAVKU SADRŽI SPOILERE!

Peaky Blindersi kao jedna od najboljih kriminalističkih serija svih vremena zapravo nude malo toga novog. Likove koji su se vratili s bojišnice i onda to iskustvo primijenili kako bi postali uspješni kriminalci vidjeli smo još u Puzzovom Kumu. Mafija u vrijeme prohibicije česta je tema brojnih sličnih serija i filmova, a prototipni, suludom ambicijom vođeni, nemilosrdni, psihopatični protagonist viđen je odavno u liku Scarfacea.

No svi antijunaci u kultnim kriminalističkim serijama i filmovima na kraju moraju proći svoju katarzu, na neki način se iskupiti za svo zlo koje su nanijeli drugim ljudima na svom putu do bogatstva. Tako, na primjer, svi “Dobri momci” dočekaju ružan kraj svojih kriminalnih karijera, a Michael Corleone, još uvijek ogledni primjer filmskog mafijaša, umire sam i jadan, pored nekog bunara na Siciliji.

Priča još uvijek nije završena

Kod Tommyja Shelbyja, šefa kriminalne obitelji Shelby, katarza je izuzeta ili bar odgođena. Usprkos dijagnozi neizlječivog tuberkuloma, Tommy ipak doznaje da je doktor, koji je inače nacist, pokušao prevariti i tako ga nagnati da sam sebi oduzme život. No Tommy, koji cijelu seriju traga za svojim limitima, uspijeva nadvladati i tu prepreku te na vrijeme shvatiti da uopće nije teško bolestan.

Kao što smo napisali, Peaky Blindersi ne nude ništa revolucionarno što se tiče scenarija kriminalističke serije, ali kod njih je novost ciganska magija koja ima sve izraženiju ulogu kako se serija primiče kraju. Također, veliku ulogu u organizaciji imaju žene, poglavito Teta Polly, koju je utjelovila glumica Helen McCrory. Ona je, nažalost, preminula te se mogla pojaviti u seriji samo kao flashback u Tommyjevoj savjesti.

Polly je bila “ciganska kraljica”, nešto nalik vračari pa je od nje uglavnom dolazio ovaj nadnaravni dio serije. Proročanstva, uroci i ciganske kletve nekima su donijeli dašak zanimljivosti u radnju, no, kako se pravilima magije lako može manipulirati, čini se kao da uzela preveliku ulogu u razvoju događaja. Na kraju krajeva, Tommyja vizija njegove pokojne kćeri upozori da zapravo nije bolesna i odgovori ga od samoubojstva. Takav “deux ex machina” završetak može nam sugerirati manjak ideje ili jednostavno ostavljanje prostora za nastavak priče.

Zašto serija zaslužuje dobiti još jednu sezonu?

Tommy je psihički labilan, pokazao je i prije sklonost suicidu, no ono što ga zbilja pogoni je želja da pobijedi sve moguće protivnike svojom inteligencijom, nemilosrdnošću, a ponekad i nepoštenjem. Do kraja šeste sezone, vidjeli smo, probio se od razine kladioničara koji je zavaravao građane kako bi se krivo okladili na konje sve do saborskog zastupnika, biznismena i šefa kriminalne organizacije koja je djelovala diljem svijeta.

Zašto su onda Peaky Blindersi zaslužili još jednu sezonu? Jer priča nije gotova. Istina, u najavi je film kojim bi se trebala zaključiti priča iz Birminghamskog podzemlja, no čini se nekako da dva sata na velikom platnu neće biti dovoljno za sve ono što bismo još voljeli vidjeti u Peaky Blindersima.

Kao prvo, Tommy Shelby još uvijek nije doživio svoju karakternu promjenu. On je još uvijek ubojica i kriminalac koji misli samo na sebe i svoj profit, iako mu je i neki sporedni motiv njegovog djelovanja borba protiv nacista. No ta njegova borba za pravdu u svijetu nije baš uvjerljiva, s obzirom da od nje Shelbyjeva tvrtka ima ogroman profit.

Osim Tommyja, nismo dovoljno vidjeli njegovog vanbračnog sina Erasmusa, koji je prisvojio nadimak Duke. On je postavljen i još nedovoljno razrađen kao Tommyjev prirodni nasljednik. Iskazao se kao žestok, nemilosrdan i inteligentan lik, zapravo slika i prilika Tommyja, koji ga je neformalno postavio kao svog nasljednika. Dukeu nije trebalo puno da počne donositi prve odluke – ubio je doušnika Billyja i iz obitelji protjerao Finna, najmlađeg Tommyjevog brata.

Sljedeća sezona, kad bi se snimila, mogla bi biti o preuzimanju trona Birminghamskog kriminalnog carstva. A Tommy, koji je izgubio kćer, još uvijek čeka svoju katarzu koja bi se isto mogla dogoditi u toj sezoni. Film se očekuje 2023. godine i nadamo se da će donijeti odgovore na bar neka, još uvijek otvorena, pitanja.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Netflix Official