Najljepše pjesme koje su muškarci otpjevali ženama

Ovih šest bezvremenskih ljubavnih klasika dokazuju kako muškarci itekako mogu i znaju biti romantični.

Svima nam je poznato kako se nježniji spol često žali na nedostatak ljubavnih vještina kod svojih partnera, no mi smo ovdje kako bismo vam pokazali da je romantika još uvijek živa, samo ju treba znati potražiti. Zapravo, neke od najljepših ljubavnih pjesama su napisane i otpjevane od strane muških autora i izvođača. Mi ćemo vas vrlo rado podsjetiti na nekolicinu njih koje su se s vremenom upisale u kategoriju svevremenskih hitova, a jednako ih obožavaju muškarci i žene. Naravno, s popisa nismo izostavili ni hrvatske romantike.

1. Eric Clapton: Wonderful Tonight

Vjerujemo kako vam je, čitajući uvodni dio, zasigurno na pamet „pala“ upravo ova pjesma pa iz tog razloga listu započinjemo s ljubavnim remek djelom Erica Claptona. Naime Clapton je pjesmu napisao davne 1976. godine za tadašnju djevojku i buduću suprugu Pattie Boyd, a inspiraciju je dobio gledajući svoju bolju polovicu kako se sprema za izlazak. 

Pattie Boyd je bila engleska fotografkinja te jedan od vodećih modela šezdesetih godina prošlog stoljeća, a balada posvećena upravo njoj objavljena je na Claptonovu albumu Slowhand 1977. Ono što Wonderful Tonight čini toliko upečatljivom su romantični stihovi i karakterističan gitarski rif te iako zapravo nikada nije bila hit na službenim britanskim i američkim listama (u Velikoj Britaniji nije čak dosegnula prvih 75, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama zauzela 16. mjesto) ostala je zapisana u srcima ljudi diljem svijeta.

2. The Righteous Brothers: Unchained Melody

Unchained Melody je izvorno napisana za film Unchained iz 1955. godine, koji se temeljio na knjizi autora Kenyona Judsona Scuddera. Film, kao i knjiga, prati usamljeni život muškarca kojem tijekom služenja zatvorske kazne užasno nedostaje njegova supruga. Ne čude stoga stihovi poput: Oh, my love, my darling

I’ve hungered for your touch

A long, lonely time

Pjesmu je komponirao Alex North, dok je Hy Zoret autor ovog predivnog ljubavnog teksta, koji i danas, više od 60 godina kasnije, ostavlja bez daha. Unchained Melody je izvorno otpjevao Todd Duncan, a The Righteous Brothers su nanovo izdali ovaj evergreen nakon što je 1990. godine doživio ponovnu popularnost pojavivši se u filmu Ghost s Patrickom Swayzejem i Demi Moore. Jedna od zanimljivosti koju je svakako važno spomenuti je ta da pjesma nosi naziv Unchained Melody iako se riječ unchained niti jednom ne pojavljuje u stihovima. Naime navedena riječ je uvrštena u naziv zbog prethodno spomenutog filma iz 1955. godine.

3. Parni valjak: Dođi

Sjećate se kako smo na početku teksta spomenuli dodavanje hrvatskih ljubavnih pjesama našem popisu? Odlučili smo se za provjerenu i nepogrešivu glazbenu formulu, a to je grupa Parni valjak čija bogata stvaralačka karijera traje već 50 godina. Riječ je o rock baladi Dođi, objavljenoj na albumu Buđenje iz 1993. godine. Autor teksta je gitarist legendarnog sastava Marijan Brkić – Brk, koji je osvojio ženski dio publike stihovima:

Dođi, zaboravi, nudim ti noći čarobne

I buđenja u postelji punoj šećera,

dok je muškarcima pokazao kako treba zboriti jedan suvremeni muški romantik. Inače važno je spomenuti kako je gitarist Husein Hasanefendić Hus autor većine valjkovih pjesama.

4. Ben E. King: Stand by Me

Ben. E. King je napisao ovaj soul klasik još davne 1961. godine u suradnji sa svojim glazbenim kolegama Jerryjem Leiberom i Mikeom Stollerom, koji su odradili vrhunski posao, budući da ne poznajemo osobu kojoj ova pjesma i desetljećima nakon nastanka ne izaziva emociju oduševljenja. S obzirom na to, čudi činjenica kako skladba nakon izdavanja nije doživjela naročit uspjeh, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje se nalazila tek na 27. mjestu, dok je u SAD-u zauzela respektabilniju 4. poziciju. Važno je spomenuti kako je Stand by Me dobila titulu bezvremenskog hita tek 1987. godine zahvaljujući njezinoj upotrebi u istoimenom filmu. Inače Ben E. King nije imao namjeru snimiti pjesmu već ju je napisao za svoju bivšu grupu The Drifters, koja je odbila snimanje iste. Kako god, ovaj evergreen ima na stotine obrada, a njime se uvijek možete poslužiti ako ste nešto zeznuli ili ako jednostavno želite pokazati romantične osjećaje svojoj boljoj polovici. Stand by Me je definitivno provjereni recept s kojim ne možete pogriješiti. 

5. Percy Sledge: When a Man Loves a Woman

When a Man Loves a Woman je pjesma koja predstavlja veliki dio glazbene povijesti – legendarna ljubavna skladba te ogroman hit koji je objavljen još sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, a izvorno ju izvodi američki R&B, soul i gospel glazbenik Percy Sledge. Pjesmu su napisali Calvin Lewis i Andrew Wright, a Sledge je jednom prilikom naveo kako je kod prvobitnog izvođenja skladbe na umu imao svoju bivšu djevojku Lizz King, koja ga je nakon tri godine veze ostavila zbog posla modela u Los Angelesu. When a Man Loves a Woman je doživjela komercijalni uspjeh 1987. godine kada je korištena u reklami za Levi’s te se na top ljestvicama nalazila na drugom mjestu, odmah iza prethodno spomenute uspješnice Stand by Me. Svakako ne smijemo zaboraviti spomenuti izvedbu Michel Boltona iz 1991. godine, koja je bila broj jedan u Sjedinjenim Američkim Državama.

6. Oliver Dragojević: Vjeruj mi

Za sam kraj ostavili smo neprežaljenog hrvatskog glazbenika Olivera Dragojevića i pjesmu Vjeruj mi koja je objavljena prije više od četvrt stoljeća na albumu Neka nova svitanja iz 1994. Autor teksta i glazbe je akademski glazbenik, skladatelj i kantautor Bruno Krajcar. Kada je riječ o Oliveru i njegovim skladbama tu se zaista nema što puno govoriti, možemo samo reći kako se ovdje radi o čistoj i iskrenoj emociji, koju danas zaista rijetko srećemo. Oliver je svoje pjesme pjevao s dušom i upravo nam je iz tog razloga bilo preteško izdvojiti samo jednu, stoga za završetak popisa možemo reći kako su stihovi navedene pjesme uvijek odličan izbor i primjer kako muškarci mogu napisati, otpjevati i posvetiti pjesme ženama:

Vjeruj mi kad ti kažem da te volim

Kad ti kažem da u tebi imam sve

Nadamo se kako smo vas ovim popisom podsjetili na romantičnu stranu muškaraca. Predlažemo vam da se u ovim hladnim danima poslužite svim pjesama ili nekom od njih kako biste unaprijedili postojeći odnos ili (samci) započeli novi. Čak iako niste tip velikih zavodničkih vještina ili ne znate otkuda krenuti, ovo vam definitivno može poslužiti kao svojevrsna pomoć i putokaz.

 

Piše: Paola Franković

Izvor: smoothradio.com, spinddty.com, songfacts.com

Foto: Pinterest