Elementarna nepogoda, kamena obala izoštrena valovima, hrđa, zub vremena u urbanim sredinama, postapokaliptična okruženja, sve su to motivi koji inspiriraju nakit Adriana Nokaja.

Kažu da je nakit najbolji ženin prijatelj, no zašto ne bi bio i najbolji prijatelj muškarcima. Zapitao se to i Adriano Nokaj, poduzetnik, dizajner nakita i osnivač Nonokai Jewellery brenda koji u blještavom svijetu nakita nudi nešto sasvim drugačije.

Kad pomislimo na nakit, obično nam na pamet prvo padnu sjajni lančići, narukvice i prstenje, a prve asocijacije su ljepota i gracioznost. Adriano je otišao u drugom smjeru i počeo izrađivati nakit u kojem naglašava dualnost svijeta, materijala i prirode. Ne boji se u svom dizajnu pokazati i onu grubu, nemilosrdnu stranu, što je pravi iskorak u svijetu nakita. Porazgovarali smo s njim i pojasnio nam je kako je došao na tu ideju.

„Od djetinjstva sam okružen nakitom s obzirom na to da potječem iz obitelji obrtnika/zlatara. Uvijek sam aktivno sudjelovao koliko mi je vrijeme dopuštalo, a u kasnijim fazama potpuno posvećen cijelom procesu izrade, ali i prodaje nakita. Uz starijeg brata sam naučio dosta o samom dizajnu i tehničkom dijelu nakita pa sam tako ipak preskočio neke ‘dječje bolesti’, odnosno greške početnika“, rekao nam je Adriano pa dodao:

„S obzirom na to da sam veći dio života okružen nakitom, tako je došlo i do zasićenja s lijepim i vrhunski obrađenim linijama, ženstvenim i nježnim nakitom te se u meni razvila želja za nakitom u kojem prevladava spoj ‘privlačnog i manje privlačnog’ odnosno, na oko, neobrađeni nakit. U procesu izrade gotovo uvijek se ide do fine obrade u detalje, a onda se neki dijelovi obrađuju da stvore dojam nedovršenosti ili grube obrade. Volim raditi sa srebrom, iako često nakit kombiniram s elementima od drugih materijala kao što su zlato ili bakar i mjed. Od alata najviše volim koristiti ručni alat jer nekad uživam više u samom procesu izrade nego u gotovom proizvodu. Za izradu nakita u samom početku ne treba puno alata, no s vremenom, istražujući razne forme, pojavljuje se potreba za nadopunom, a granicu je teško odrediti. Kao u svakoj manufakturi, čovjek uvijek želi još više alata kako bi mogao zadovoljiti svoju želju za kreativnim radom“, objašnjava nam.

Koliko ste samo puta čuli fraze poput „druge strane novčića“ ili „druge strane medalje“. Filozofija jinga i janga misao je vodilja u Nokajevim dizajnima i upravo to njegov nakit čini posebnim.

„Vjerujem da se u svakoj osobi nalaze dvije suprotnosti koje se ispoljavaju ovisno o vanjskim utjecajima. Tako i sam nakit volim izrađivati s tim dualnostima i suprotnostima − gdje je jedan dio grub, a onda detalji fino obrađeni ili obrnuto“, kaže nam Adriano i otkriva da je najveća inspiracija njegovom dizajnu – priroda. Točnije, njena sirova i gruba strana.

„Jako često ljudi odabiru prirodu kao inspiraciju jer nas ona okružuje. Mene osobno više inspirira onaj, na oko, ružni dio prirode kao što je elementarna nepogoda, kamena obala koju su valovi izoštrili, hrđa, zub vremena u urbanim sredinama, postapokaliptična okruženja u kojima priroda nadjača čovjeka. Jednostavno mi se čini da društvo previše teži savršenosti i ljepoti, a premalo cijeni prirodnu nesavršenost i neke ‘ružne’ prirodne procese kao npr. starenje koje se društvo svim silama trudi sakriti.“

NERIJETKO SE SVIDI I ŽENAMA

Već smo u početku naveli kako se nakit pretežno povezuje sa ženama, a Adriano nam je ponudio jedinstveno viđenje takvog stereotipa,

„Mislim da u svakoj osobi čuče dijelovi oba spola, svatko će u nekom trenutku pronaći u sebi nešto što je svojstveno suprotnom spolu i od toga ne treba bježati. Tako i za sam nakit ne bih rekao da je muški, već unisex, češće ga kupuju muškarci ili žene kao poklon muškarcima i nije rijetkost da se ženama svide takve forme.“

Za kraj smo ga pitali što bi preporučio čitateljima portala Mancave.

 „Definitivno mislim da bi narukvica bila nešto što bi svaki muškarac uz sat mogao nositi. Iako često mislimo da za to moraju biti posebne prilike, ja u to ne vjerujem i neke svoje narukvice volim nositi bez obzira na to gdje se nalazim. Srebrna narukvica bila bi moj osobni izbor. Što neobičnija − to bolje, što manje lijepa − to bolje. Možda i neku pećinsku (Cave) kolekciju napravim…“, dao je naslutiti Adriano.

Nonokai Jewellery obično radi po narudžbi, a kakve modele nudi, možete pogledati (i naručiti) na Facebook i Instagram stranici.