Priča o muško-ženskim razlikama traje stoljećima – naše društvo je sazdano na superiornosti muškaraca i njihovoj većoj uključenosti u vodeće funkcije, bilo u poslovnom svijetu, bilo u politici. Iako bi se dalo raspravljati zašto je tome tako, činjenica je da muškarci i žene nisu isti – i to ne samo po izgledu i primarnim spolnim obilježjima.

Između spolova zaista postoji razlika – u ponašanju, razmišljanju, gledanju i shvaćanju svijeta. Iako se smatralo da je ta razlika uvjetovana i različitim odgojem, istraživanja su pokazala da postoji biološko-kemijska razlika u funkcioniranju muških i ženskih mozgova koja primarno utječe na razlike u ponašanju. Razlika u mozgovima muškaraca i žena nije samo u tome da je muški mozak veći od ženskog (iako jest) to samo dokazuje da muškarci imaju veću glavu.

Već od rođenja primjećujemo da žene pokazuju drugačije interese, a i razvijaju se drugačije i drugačijim tempom od muškaraca. Djevojčice tako privlače drugi ljudi i lica, dok je dječacima dovoljno dati igračku za zabavu. Djevojčice brže uče govoriti i brže uče jezike, nemaju govornih teškoća (mucanje, teškoće sa izgovorom i sl.), verbalno su jače – imaju širi vokabular, jasnije izražavaju mišljenje i stavove. Ta razlika ostaje do kasnije dobi – žene se bolje snalaze sa riječima, jasnije oslikavaju ono što osjećaju, jasnije izražavaju svoje potrebe i želje. Kada su ih svjesne. Muškarci su „slabiji“ s riječima – vrlo često s manje riječi pokušavaju opisati što osjećaju, nemaju širinu vokabulara da bi detaljno opisali što žele/misle/osjećaju.

Žene su osjetljivije na dodir – najmanje osjetljiva žena je opet osjetljivija od najosjetljivijeg muškarca. Žene su i osjetljivije na mirise – što je veća količina muškog spolnog hormona androgena, to je manja osjetljivost na mirise. Ovo znači da ako žena kaže da je nešto čula, vidjela, ili namirisala, a muškarac kaže da nije – veća je vjerojatnost da je ona u pravu.

Muški hormoni, osim na smanjenu osjetljivost na mirise, utječu na pojavu niza „muških“ osobina kojima se može objasniti i činjenica da su muškarci zastupljeniji u višim sferama poslovanja i politike. Naime, muški hormoni utječu na pojavu agresivnosti, natjecateljskog duha, isticanja iznad drugih, samopouzdanja. Sve su to poželjne osobine u utrci za radno mjesto ili političku funkciju. Tako u kasnijoj dobi – kada utjecaj hormona počinje slabiti – muškarci i žene se izjednačavaju po ovim, tipično muškim karakteristikama.

Koliko su bitni muško/ženski hormoni u pojavi agresivnog/natjecateljskog duha pokazuje podatak da se ženski hormoni počinju koristiti kao jedan od oblika tretmana ekstremno agresivnog ponašanja kod muškaraca. Muškarcima koji pokazuju izuzetnu agresivnost ubrizgavaju se određene doze ženskih hormona, te se primijetilo da se kod njih smanjio agresivni impuls.

Što se osjećaja tiče pronađene su (nebivjerovali) i tu spolne razlike. One nisu u smjeru, kako mnoge žene misle, da su muškarci bezosjećajni, naprotiv. Jednaki spektar emocija osjećaju i muškarci i žene. Kod žena su emocije, njihovo razumijevanje i interpretacija puno šire i prepune nijansi. Tome možda pridonosi činjenica da se kod emocionalnih podražaja kod žena aktivira veći dio obje polutke mozga, dok je muškaraca nešto drugačija priča – kod njih je aktiviran samo jedan dio mozga.

Da se izrazimo metaforički – muške su emocije kao gornja slika drvenih bojica – sve su boje tu, ali ih ima manji broj. Ženske su emocije kao donja slika drvenih bojica – i dalje je cijeli spektar boja tu, ali svaka boja je prisutna u još desetak nijansi. Ukratko – nije da muškarac ne razumije da ste ljuti, ali možda ne razumije da ste ljuti zbog toga i toga, na takav i takav način, s tim i tim reakcijama. Nijanse su malo teže shvatljive muškarcima – ne zato što ne žele, nego zašto što pričate o nečemu što kod muškog spola jednostavno – ne postoji.

bojice kao spektar emocija muškaracaBojice kao spektar emocija žene

Upravo takva razlika u mozgovima omogućava muškarcima ogromnu prednost – a to je da se bolje mogu fokusirati na rješavanje problema kada na njega naiđu. Dok je kod žena kod problema cijeli mozak „preliven“ u emociju, muškarcima je zauzet samo jedan dio mozga emocijom koju donosi problem, dok drugi dijelovi mogu raditi i smišljati rješenja. Žene će problem prvo izanalizirati sa svih strana, dok će muškarci pristupiti problemu više strukturirano i jasnije – što će sigurno puno brže dovesti do rješenja. Koje možda neće biti ispravno, ali će biti rješenje.

A što je s vožnjom? Jesu li muškarci bolji vozači?

Ne postoji jednoznačan odgovor na to pitanje. Ono što je sigurno, što su brojna istraživanja potvrdila je da se muškarci puno bolje snalaze u prostoru. Prostorna (spacijalna) sposobnost – koja uključuje mogućnost snalaženja u prostoru, snalaženja na kartama, snalaženje sa stranama svijeta, manipulacija prostornim slikama – sve su to sposobnosti gdje su muškarci nesumnjivo bolji. Lakše će zamisliti nešto u prostoru, lakše će znati iz kojeg smo pravca došli i u kojem smjeru idemo. Vrlo često se superiornost muškaraca u ovom području povezuje s opisom „bolji vozač“. No, to dvoje nikako nije u vezi. Istraživanja osiguravajućih društava su pokazala da su žene te koje imaju manje prekršaja u vožnji, manje prometnih nesreća, manje vožnje pod utjecajem alkohola…. A samim tim, iz te perspektive, smatraju se boljim vozačima. Je onaj, gore spomenuti, natjecateljski duh preuzima ponašanje muškarca kad sjedi za upravljačem automobila, te on onda više riskira, brže vozi, manje poštuje propise… što sve doprinosi povećanom prosječnom broju nesreća na cesti.

Muškaracc vozi auto

Zaključak priče je sljedeći – srećom, muškarci i žene nisu isti. Različiti su. I u tome leži ljepota međusobnih odnosa – jer se idealno nadopunjujemo. To zahtjeva nešto malo više strpljenja i tolerancije…

Ali, evo vam malo savjeta koji bi mogli pomoći:

NEKOLIKO SAVJETA KOD OSVAJANJA ŽENA:

 1. Slušajte i postavljajte pitanja dok vam ona priča.

 2. Pohvalite njezin izgled.

 3. Kad znate da ćete kasniti…NAZOVITE I OBAVIJESTITE JE!!!

 4. Ako vam pere čarape, okrenite unutarnju stranu prema van, tako da to ne mora činiti ona.

 5. Kad je slušate, gledajte je u oči.

 6. Ne javljajte se na telefon u intimnim trenucima ili kad vam se ona povjerava.

 7. Spuštajte poklopac i dasku WC školjke!!!

A ako kojim slučajem ovo čita koja žena, evo i nekoliko savjeta kod osvajanja muškaraca:

 1. Pohvalite njegov izgled.

 2. Glumite zainteresiranost kad priča o autima.

 3. Ako vam sto puta ponovi da mu nije ništa, malo je vjerojatno da će vam 101. put reći što mu je, stoga PRESTANITE ISPITIVATI!!!

 4. Ne tepajte mu pred društvom.

 5. Ne tražite od njegove majke da vam pokazuje njegove slike iz djetinjstva.

 6. Ne kritizirajte njegovu vožnju.

 7. Izađite iz kuće kad je Liga prvaka.

Piše: Sandra Matošina Borbaš, univ. spec. prof. psych.