Koliko Hrvati troše na Crni petak?

Savjeti za najbolje popuste i kratak pregled domaćih kupovnih navika.

Još jedan američki trend stigao je i u Hrvatsku prije nekoliko godina. Crni petak, kao i svake godine, obilježava se posljednjeg petka u studenom, a obilježavaju ga masovne kupovine. Još od 1960-ih, ovaj dan smatra se početkom kupovine blagdanskih poklona u SAD-u, ali sa sobom nosi i crne statistike. Nevjerojatni popusti do 80 % privlače velik broj ljudi pa tako svake godine izbijanju tučnjave i drugi incidenti. Do sada je u SAD-u prilikom kupovine na Crni petak ozlijeđeno više od 100 ljudi, a nekoliko njih je izgubilo život. Možda je ovo dovoljan podatak za priopćiti vašoj boljoj polovici da je shopping opasan po život. Kod nas ovaj običaj, barem zasad, nije zaživio u punom smislu i na sreću, rijetko susrećemo nesretne slučajeve, ali i ekstremno velike popuste. Unatoč tome, brojni Hrvati se ipak raduju ovom danu kada bi željenu stvar mogli kupiti po povoljnijoj cijeni nego inače. Dakle, nezaobilazni redovi ispred trgovina i kod nas su postali uobičajen prizor. 

Zbog aktualne pandemije koronavirusa, trgovci očekuju nešto manji promet nego prošle godine. Pretpostavlja se da će ove godine pasti prodaja odjeće, namještaja i tehnike, a očekuje se porast prodaje tzv. živežnih namirnica poput prehrambenih artikala te zaštitnih maski, dezinfekcijskih sredstava, ovlaživača zraka i sl.

Od početka pandemije, online kupovina u Hrvatskoj porasla je za 25 % pa proizlazi da trgovci u maloprodaji ove godine imaju opasnu konkurenciju. Iako je već većina usvojila odlazak u trgovinu pod epidemiološkim mjerama, zbog gužvi će se vjerojatno većina odlučiti na online kupovinu iz udobnosti, ali i sigurnosti vlastitog doma. 

Popusti Crnog petka najčešće se mogu ostvariti i cijeli nadolazeći vikend te na Cyber Monday, a neki trgovci imaju popuste čak i cijeli mjesec. Cilj trgovaca u tih nekoliko dana jest riješiti se aktualne robe i počistiti skladište za nadolazeću sezonu. Hrvati iz godine u godinu troše sve više novaca u ova četiri dana. Tako je 2018. potrošeno ukupno 680 milijuna kuna dok lanjska cifra iznosi čak 1.3 milijardi kuna. 

Što možemo očekivati ove godine? Maloprodajni trgovci bi mogli pojačati popuste zbog straha od online trgovaca, dok bi online trgovci također mogli povećati popuste zbog pada interesa za kupovinu artikala koji nisu živežne namirnice. Zaključak je da bismo ove godine mogli imati popuste veće nego ikad do sada. U nastavku izdvajamo neke od značajnijih najavljenih ovogodišnjih popusta na Crni petak 27. studenog. 

Odlične popuste možete pronaći u Sancta Domenici, a ljubitelji FIFA videoigrice ondje mogu pronaći zadnje izdanje FIFA 21 već od 239 kuna. Osim toga očekuje vas čak do 90 % popusta na dodatke i gadgete stoga možete iskoristiti ovu priliku i obaviti blagdansku kupovinu. Novi par obuće možete pronaći u Mass-u gdje vas bez iznimke očekuje od 20 do 60 % popusta na cijeli asortiman dok Shooster nudi popuste do 70 %. Svi rekreativci, ali i profesionalci, svoju fitness opremu i dodatke mogu pronaći u Polleo Sportu snižene do 70 %. Ako ipak tražite sportsku odjeću i obuću, Top Sport i The Athlete’s Foot nude popuste od 30 do 50 posto. Vjerujemo da i vama fali uvijek taj jedan komad odjeće u svakom trenutku stoga posjetite Mango, OVS, Springfield i s.Oliver gdje su cijeli asortimani sniženi 30 %, a za nešto elegantnije potrebe, Varteks je pripremio popuste do 70 %. Tražite li poklon za vašu bolju polovicu, požurite u Argentum gdje je srebrni nakit snižen do 70 %, a satovi 50 %. U Tezenisu je  sav asortiman snižen 20 %, a određeni dio kolekcije možete pronaći u pola cijene.  

Detaljan popis svih sniženja možete pronaći na službenim stranicama vaših omiljenih trgovina ili shopping centara. City Centar OneArena centar i Supernova, već su objavili popis ludih popusta, a neki od njih produžit će svoje radno vrijeme. Uživajte u kupovini iz udobnosti vašeg doma online naručivanjem ili odlaskom u trgovinu, ali u tom slučaju, ne zaboravite na poštivanje epidemioloških mjera! 

Piše: Doris Mandić

Izvor: Poslovni, Večernji

Foto: Unsplashed