]Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu filma, ali i u svijetu borilačkih vještina, otišao je prerano, ali ostao dovoljno da postane legendaran.

Krajem studenog glumačka ikona i majstor borilačkih vještina Bruce Lee proslavio bi svoj 80. rođendan. Njegov je utjecaj na razvoj žanra akcijskog filma bio ogroman, pomaknuo je granice i ponudio publici nešto što nikad nisu vidjeli.

Bruce Lee bio je autentičan, nije imao nikoga tko će snimati scene umjesto njega i zbog toga ga ljudi i danas cijene. No, nije on bio samo osoba koja se znala tući, bio je puno više od toga.

Od malih nogu Brucea su zanimale dvije stvari – gluma i borilačke vještine. Kao dijete okušao se u glumačkim predstavama, a, kako je živio u kineskoj četvrti, neizbježan je bio njegov doticaj s istočnjačkim borilačkim vještinama. 

Učio je borilačku vještinu Wing Chun u jednoj od lokalnih dvorana, ali netko je otkrio njegovo zapadnjačko porijeklo. Naime, neki tvrde da mu je baka bila Njemica, drugi da je bila Britanka. Nije to bilo bitno jer se vještina Wing Chun nije smjela prenositi zapadnjacima. Bruce Lee bio je primoran napustiti tu dvoranu, no nije ga to pokolebalo da nastavi izučavati borilačke vještine. 

S godinama je postao majstor Kung Fua, a s 20 godina otvorio je svoju školu za podučavanje Kung Fua. Zanimljivo je da se u originalu ova vještina zove Gung Fu, ali Bruce je mislio da će mala preinaka pozitivno utjecati na to da Amerikanci prihvate ovu vještinu. Jednako tako, i sam je „izmislio“ novu borilačku vještinu i nazvao ju Jeet Kune Do

Bruce Lee bio je trener tada vrlo poznatim ličnostima, a masno je i naplaćivao te sate, ako uzmemo u obzir inflaciju, jedan sat te poduke stajao je 1.800 dolara. Naravno, ne odmah u startu, već nakon što se proslavio.

Sjajno znanje borilačkih vještina u teoriji i praksi donijelo mu je uloge u filmovima. Nakon jedne prezentacije Kung Fua u Long Beachu u Kaliforniji jedan ga je televizijski producent uzeo za manju ulogu u filmu nakon što mu je njegov frizer ispričao priču o mladiću koji se bori na način koji on još nikad nije vidio.

Uskoro je dobio ulogu u seriji The Green Hornet, a nije dugo trebalo da počne i glumiti u glavnoj ulozi. Ipak, jedan od njegovih najpopularnijih filmova, „The Big Boss“, imao je budžet oko 100 tisuća dolara, što je tada bio budžet jedne malo duže reklame. Ipak, fantastičan je uspjeh koji je taj film ostvario, zahvaljujući isključivo Bruceovim majstorijama i karizmi. Postao je prava filmska zvijezda, pisalo se da je poznati hit „Na zmajevom putu“ praktički sam napisao, režirao, odglumio glavnu ulogu, birao je lokacije snimanja i sam radio koreografiju za scene borbe. Impresivno.

No njegovo umjetničko stvaralaštvo ne staje tu, nešto je manje poznato da se bavio kreativnim pisanjem i slikanjem u slobodno vrijeme, ne da bi od toga zarađivao, već za vlastiti gušt.

Iako je živio samo 32 godine, Bruce Lee jedan je od najpoznatijih likova u povijesti svijeta filma, ali i borilačkog svijeta te je jednako bitan za oba ta svijeta. Jednako tako, on je idealno spojio mudrost Istoka i sjaj Zapada. 

Ono što je on radio na filmskom platnu nikad nije viđeno prije njega, a itekako je viđeno nakon njega. Lik usamljenog pravednika koji probleme rješava samo šakama i nogama (a ne metcima kao dotadašnji heroji kauboji) i ne ubija ljude, već ih samo svladava, postao je Leejev zaštitni znak. On je zapravo jedan od prvih, prototipnih akcijskih junaka, a zanimljivo je da je upravo on u posao uveo Jackieja Chana koji je nakon njega snimao slične filmove. 

Jedino oružje koje je Bruce Lee koristio bile su legendarne nunčake, a ako u djetinjstvu niste imali dva drvca spojena lančićem ili špagom, mnogo ste propustili. U njegovo lice revolucionara uklapa se i već spomenuta činjenica da je sam izmislio borilačku vještinu.

Bruce Lee je, za razliku od heroja koje je glumio u svojim filmovima, imao dosta slabih, ljudskih strana. Iako je zagovarao (ili samo prodavao) istočnjačku filozofiju, bio je materijalist, volio je trošiti novac i često je bio dosta neoprezan. Sve govori jedna anegdota po kojoj je sebi kupio Porschea kako bi se mogao utrkivati sa Steveom McQueenom. Ne bi tu ništa bilo čudno da mu u to vrijeme nije banka prijetila jer nije plaćao hipoteku na kuću. Prije izlaska filma „U zmajevom gnijezdu“ naručio je zlatni Rolls-Royce jer je znao koliko će zaraditi nakon izlaska, no umro je prije nego što je film ugledao svjetlo dana.

Bruce Lee nije bio neustrašiv, panično se bojao vode i plivanja zbog traume iz djetinjstva. Nije bio baš ni najzdravija osoba na svijetu, zbog vratolomnih scena imao je ozljede leđa koje su postale kronične. Na kraju krajeva, umro je od posljedica moždanog edema. Volio je i konzumirati marihuanu na sve moguće načine. Nekad ju je pušio, nekad jeo. 

Imao je mnoštvo knjiga u svom domu, poznato je da je volio čitati, no pitanje je koliko je zapravo vrijedna filozofija koju je zagovarao. Mistika je veliki adut Brucea Leeja jer su drevne istočnjačke borilačke vještine uglavnom utemeljene na sinkronizaciji uma i tijela te uče da je fizička snaga tek manifestacija snažnog uma.

Da netko tko nije on kaže „Budi kao voda, prijatelju“, vjerojatno bismo ga tupo gledali, no kad Bruce Lee to kaže, dobiva neko mistično, više značenje. Valjda je znao što govori. Općenito, njegovi najpoznatiji citati nisu pretjerano duboki ni inovativni, a pojavom društvenih mreža još su mu se neki i pripisali. Ne čudi to jer je postojao period u njegovom životu u kojem se okrenuo knjigama o samopomoći. Bio je to period između snimanja serije „The Green Hornet“ i njegovih prvih većih uloga u filmovima.

Unatoč svemu, Leejeve misli ostale su upamćene, no njegova smrt još uvijek nije do kraja razrješenja. 20. srpnja 1973. godine družio se s glumicom Betty Ting Pei u njenom stanu. Ona mu je dala tabletu za glavu, on ju je popio, onesvijestio se i nikad se više nije probudio. Naravno, kad takva zvijezda umre mlada, sa samo 32 godine, razviju se razne teorije zavjere. Neki su tvrdili da je došlo do alergijske reakcije, neki da su ga ubile trijade, a neki da je jeo marihuanu i od toga umro.

Tragično je preminuo i njegov sin Brandon Lee na snimanju filma „Vrana“. Nesreća mu se dogodila 30 godina nakon što je prerano otišao njegov otac.

 

Piše: Marin Karadžija

Izvori: Medium, Martial Arts Action Movies, IMDB, Republic World, brucelee.com

Foto: Flickr