Sjećate li se one posljednje scene iz filma Godzilla u kojoj zapravo shvatimo da je ogroman gmaz ostavio puno jaja u kojima se nalaze nove Godzille? E, pa nešto slično pronašli su znanstvenici u Kini, točnije Ganzhouu u južnom dijelu ove ogromne države.

Kako piše britanski BBC, kineski znanstvenici našli su savršeno očuvani embrij dinosaura koji je star oko 66 milijuna godina. Prizori su to koji su zbilja fascinantni, mladunče dinosaura razvilo se dovoljno da krene izlaziti iz ljuske koja je znanstvenike podsjetila na kokošje jaje. Od malog su dinosaura, naravno, ostale samo kosti, a zanimljivo je i kako je ostao ovako očuvan.

Naime, pretpostavlja se da je njegovo jaje ostalo zatrpano u blatu nakon klizanja tla. Ovojnica je zaštitila embrij koji je ostao na okupu, a i zbog tog blata u okolici nije mali dinosaura mogao izići iz svog jaja. Tako je 66 milijuna godina čekao da ga netko pronađe.

Najočuvaniji embrij u povijesti

Kineska znanstvenica dr. Fion Waisum Ma izjavila je da je ovo najbolji embrij dinosaura koji je pronađen u povijesti istraživanja. Što se tiče vrste, znanstvenici su suzili mogućnosti, tako da bi se moglo raditi o embriju bezubog teropoda ili oviraptosaura, a odlučili su ga popularno nazvati Baby Yingliang.

Oviraptosauri su bili dinosauri koji su imali perje na svojoj koži, živjeli su na područjima koje mi danas nazivamo Azija i Sjeverna Amerika, a pretpostavlja se da su tamo obitavali prije 100 do 66 milijuna godina. Zanimljivo, njihovo ime znači „gušteri koji kradu jaja“.

Ovo je otkriće vrlo bitno jer će znanstvenicima dati nove uvide u evolucijski proces koji se odvijao na planetu. Ponajprije se to odnosi na razumijevanje poveznice između dinosaura i ptica. Fosil embrija pronađen je u jednakoj poziciji u kakvoj možemo i danas pronaći ptice dok su stisnute u jaju.

„Ovo samo pokazuje da je ponašanje ptica u našem vremenu izravno poteklo od njihovih predaka – dinosaura“, rekla je spomenuta znanstvenica dr. Ma u razgovoru s agencijom AFP.

Pronađeno 2000. godine

Njen je kolega paleontolog profesor Steve Brusatte isto je bio član njihovog istraživačkog tima, a on je na Twitter napisao da je ovo „jedan od najfascinantnijih fosila dinosaura koje je ikad vidio“.

Baby Yingliang je dugačak 27 centimetara kad su ga ispravili skroz, dok je jaje bilo otprilike dvije trećine njegove duljine. Ovaj je embrij, zajedno s ostacima jajeta, pohranjen u Yingliang Stone Nature History muzeju u Kini. Jaje je zapravo pronađeno 2000. godine, ali je moralo biti pohranjeno 10 godina, prije nego su ga znanstvenici smjeli dalje istraživati.

Zanimljivo je da je znanstvenicima pozornost na to jaje zapravo skrenula fizička rekonstrukcija muzeja. Fosili koji su tamo bili izloženi nanovo su sortirani, a onda im je u fokus došlo i to misteriozno jaje, za koje su sumnjali da je u njemu embrij dinosaura, što se na kraju ispostavilo istinitim.

Ipak, dijelovi kostura dinosaura još su uvijek prekriveni kamenjem, tako da će istraživači morati primijeniti posebne tehnike skeniranja kako bi u potpunosti rekonstruirali strukturu kostiju.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr