Craft-pioniri iz virovitičkog kraja ostvaruju ideal lokalne proizvodnje. Inovativno, kvalitetno i autentično.

Napokon su ukinute e-propusnice, a mi smo brže-bolje odlučili posjetiti Pitomaču koju već neko vrijeme držimo na bucket listi. Pitomača i njena okolica, smještena na razmeđi Podravine i Slavonije, oduvijek je poznata po odličnim vinima. No, nas je privuklo ipak nešto kudikamo neuobičajenije i rjeđe − prva craft pivovara u tom kraju.

Za prvo craft pivo na području Virovitičko-podravske županije isključivo su zaslužna dvojica poduzetnih pivoljubaca, Miroslav Novosel i Marijan Rengel iz Pitomače. Kao što se u Pitomači spajaju Podravina i Slavonija tako se može reći da su se kroz Pitko spojili Miroslavov home brewing sa Marijanovim smislom za poduzetništvo. 

Miroslav se rado prisjeća kako je postao pivoljubac i kaže da su ga craft piva očarala pri posjeti jedne male češke pivovare još davne 2006. godine. Tom prilikom probao je nešto što je bilo drugačije i daleko bolje od industrijske lager sapunice i jednostavno se zaljubio na prvi gutljaj. Kaže da je naše tržište dugo bilo zatrpano jednoličnim lagerima koje više nije mogao trpjeti otkad je probao pivo iz male češke pivovare pa je krenuo stvarati nešto ozbiljnije i zanimljivije za svoje nepce. Uz Marijanov smisao za poduzetništvo, ideja je rezultirala izlaskom na tržište prvog craft piva iz virovitičko-podravskog kraja 2017. godine. Pitko je započelo svoju jedinstvenu priču u trenutku kada je craft-revolucija u Hrvatskoj tek počela doživljavati procvat. Ime Pitko nastalo je spajanjem ljubavi prema mjestu odakle pivo potječe i njegove izrazito karakteristične pitkosti. Kreativni proces išao je u smjeru: Pitomačka pivovara + pitkost = Pitko.

Samo pivo je jedinstveno među craft pivima jer je napravljeno tako da zadržava izvornu sladnost (karakterističnu za češki stil s početka priče) i nije previše zahmeljeno tako da ne maskira svoje prirodne okuse. Uz to ima i nešto manji postotak alkohola, što ipak odgovara prosječnom pivopiji. Kroz Pitko progovara blagost karaktera podravskog i slavonskog podneblja, privrženost prema zavičaju i prepoznatljivost. Kad bismo okus i aromu pitkog željeli prikazati pjesničkom slikom, onda bi najviše odgovarao prizor žitnih polja pred žetvu i Drava koja polagano teče. 

Pitomačka pivovara u ponudi trenutno ima 5 tipova nepasteriziranih i nefiltriranih craft piva s određenim udjelom taloga, što ga kategorizira kao mutno specijalno pivo: ABA, Ale, IPA, Citra i Tamno. Miroslav kaže kako mu je možda najdraže kuhati Tamno Pitko jer je po stilu Porter, a najzahtjevnije je ipak napraviti dobru IPA-u. Na pitanje što bi još volio dodati u ponudu, nakon kratkog razmišljanja, odgovorio je: „U nišan sam stavio nešto egzotičniji tip poput sour-a s većim udjelom voća“. Bez pretjeranog razmišljanja predbilježili smo se na budući pitomački sour. Uza sav trud, Miroslav nije uspio sakriti da mu je poseban gušt proizvesti limitirane serije poput zelenog piva za dan Sv. Patrika.

Osim proizvodnje lokalnog karaktera u nastanku, u životopisu Pitkog izuzetno nam se svidjela činjenica da Pitomačka pivovara ima izraženu ekološku dimenziju. Pazi se da se što manje opterećuje okoliš. Naravno, ambalaža je u sustavu povrata pod Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sav otpad se propisno zbrinjava prema minucioznim propisima EU. Hvalevrijedno je da se organski nusproizvodi doniraju lokalnim OPG-ovima kao stočna hrana. 

Na naše pitanje koje su najveće prepreke u proizvodnji craft piva i Pitkog (osim korona-krize, naravno) dobili smo klasičan, ali pomirljiv odgovor: „Momci, muči nas bezbroj parafiskalnih nameta i visoka cijene sirovina (slad i hmelj) za manje igrače poput nas.” 

„Rad u pivovari nije ni blizu idealnom, niti onome što čovjek sanja kada želi postati pivar. Pivar je primoran raditi velik broj različitih poslova te biti u najmanju ruku pravnik-pripravnik kad su u pitanju svi propisi i trošarine. Kad se na kraju dana podvuče crta i vidiš što si stvorio i da su ljudi zadovoljni, izazovi poduzetništva sklone se pred zadovoljstvom”, navodi Miroslav.

„Kako bismo proizveli prirodno pivo, aditive s guštom odbacujemo, što u konačnici znači bolji proizvod, ali i višu cijenu. Racionalno proizvodimo i brinemo se o proizvodu, ali je teško konkurirati većim pivovarama koje priskaču jeftinijim rješenjima poput dodavanja kukuruzne krupice i riže, čime smanjuju cijenu konačnog proizvoda”, ističe Miroslav. 

Pomalo šarmirani činjenicom koliko je Pitko uspješno u povezivanju karakteristika svog piva, brenda i duha lokalnog kraja, ne preostaje nam ništa drugi doli preporučiti svim pivoljupcima da probaju ove specijalitete koji neodoljivo lako klize kroz grlo. Pitko je vjerno lokalnim korijenima, a bit craft pivarstva je baš lokalna izvornost i karakterističnost. Zbog toga iskreno pohvaljujemo Pitomačku pivovaru i njenu autentičnost. Za one koji vole pivo intenzivnijeg okusa i bogatije arome, sve u duhu kojeg smo opisali, preporučujemo pitomačku Citru. Ističe ju intenzivnija i prepoznatljiva aroma Citra hmelja uz prevladavajući okus citrusa, pozadinske slatkoće i nešto jače hmeljne gorčine. Ako vam je dosadanšnji prosjek bio dvije gajbe mjesečno, garantiramo da ćete s Pitkim probiti taj rekord.

Pivili!

Pitko možete naručiti putem njihove web stranice www.pitomacka-pivovara.hr ili putem Facebook pagea Pitomačka pivovara.

Foto: privatna zbirka