Ergonomija je tu da vam osigura najbolji položaj tijela prema objektima koji služe za rad odnosno da osigura udobnost i produktivnost bez straha da ćete patiti od umora, nepotrebne neugode, bolova u leđima ili čak ozljeda.

Ergonomija zapravo obuhvaća sve o tome koliko se dobro vaše tijelo uklapa u radno okruženje, uključujući zaslon, alate, rasvjetu i svu drugu opremu.

Bez dobro postavljene ergonomije, svi savjeti o produktivnosti na planeti neće vam pomoći. I dok ergonomija možda ne zvuči previše privlačno, činjenica je da je ergonomija tu da poveća produktivnost uz smanjenje nelagode, umora i ozljeda.

Mi ćemo se fokusirati na: držanje, visina zaslona, ​​osvjetljenje i kratke pauze od ponavljajućih zadataka.

Držanje

Prilagodite visinu sjedala uredske stolice tako da vam lakat i tipkovnica budu poravnati, a šaka, zapešće i podlaktica gotovo u ravnini, a ramena opuštena. Pazite da su vam bedra paralelna s podom, a stopala čvrsto postavljena ili na osloncu za noge. Predlaže se da svoju težinu rasteretite na naslonu što više možete i izbjegavajte naginjanje naprijed. Također bismo dodali da je izmjenjivanje između stajećeg stola i sjedećeg položaja optimalno. A najoptimalnije je kretati se tijekom radnih sati.

Držanje kod rada od kuće
Držanje kod rada od kuće

Položaj zaslona

Postavite gornji redak teksta na zaslon malo ispod razine očiju i na dohvat ruke, po potrebi podignite monitor i lagano ga nagnite od tijela. Poravnajte središte monitora sa središnjom linijom tijela kako biste izbjegli rotaciju vrata i trupa. Važno je držati glavu i vrat u neutralnom položaju.

Rasvjeta

Osigurajte da imate dovoljno svjetla. Ako je dostupno, postavite svjetlo nasuprot ruci za pisanje kako biste smanjili sjene.

Svjetlost kod rada od kuće

Pauza od ponavljajućih zadataka

Slijedite pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta gledajte 20 metara dalje (zapravo najbolje je gledati različite udaljenosti i po mogućnosti nešto zeleno), 20 sekundi kako biste omogućili svom tijelu da se oporavi od razdoblja stresa koji se ponavlja. Uključite i česte promjene držanja tijela tijekom radnog dana. Kretanje je ključno za dugoročno zdravlje i udobnost.

Pauta za stress relief