Kuhinjski sudoperi dostupni su u raznim izvedbama, mogu biti napravljeni od raznih materijala i u različitim bojama, a važno je odabrati onaj koji se najbolje uklapa u Vaš interijer, životni stil i ritam te dekor same kuhinje. Kako izabrati idealan sudoper za svoju kuhinju? Pročitajte neke od najvažnijih savjeta.

Veličina je bitna

Prva, osnovna i, prema mišljenju mnogih, najvažnija stavka su dimenzije kuhinjskog sudopera. Najvažnije dimenzije koje morate uzeti u obzir kod odabira novog sudopera za kuhinju su: širina kuhinjskog elementa, duljina samog korita odnosno kadice, dubina cijelog umivaonika te ukupna duljina cijelog sudopera.

Dimenzije sudopera osnova su svega jer je logično da, ovisno o tipu kuhinje kakvu imate, morate sudoper uklopiti po dimenzijama. Na umu treba imati i različite dimenzije koje se pojavljuju, a koje se mogu bitno razlikovati jedna od druge. Također, treba imati na umu funkcije koje će Vaš sudoper primarno imati.

Na primjer, ako u svojoj kuhinji puno i često kuhate, trebat će Vam mjesta da operete lonce, tave, posude i posuđe raznih oblika i veličina. Među njima će nerijetko biti i ogromnih lonaca, a ne bi bilo zgodno da imate sudoper u koji ne stane posuđe većih dimenzija. Zato, imajući na umu tu primarnu funkciju sudopera, trebali biste razmisliti o sudoperu većih dimenzija ako on, naravno, stane u Vašu kuhinju. Ne samo da bi cijeli sudoper trebao imati veće dimenzije, već obratite pozornost na to i da umivaonik treba biti dublji. Također, nije svejedno ni kako je postavljen odvod i kako je postavljen sifon te cijevi ispod sudopera te ima li mjesta za njih.Jedna od mjera koja osigurava da se sudoper uklopi u kuhinju je i širina kuhinjskog elementa u koji će sudoper biti uklopljen. Ta se mjera odredi tako da se metar postavi skroz iza na rub kuhinjskog elementa i onda protegne sve naprijed do kraja. Uzevši u obzir tu mjeru, sudoper bi trebao biti pozicioniran točno u sredinu, obično između dva kuhinjska elementa, a trebalo bi i ostati prostora za nastavak sudopera koji osigurava da se on ne odvoji i ne padne. Ovo je vrlo važno jer postoje različiti stilovi sudopera koji zauzimaju manje ili više mjesta u odnosu na kuhinjski element.

Na primjer, većina kuhinjskih sudopera imaju nastavak koji zauzima pola inča, odnosno, preračunato u centimetre, morate mu ostaviti 1,27 centimetara prostora kako bi se idealno uklopio i centrirano „sjeo“ u kuhinjski element. Ako se taj prostor ne ostavi, moguće je da će Vaš kuhinjski sudoper dobiti krivi nagib te da voda neće na odgovarajući način otjecati prema sifonu. Također, neki kuhinjski sudoperi su nepravilnog oblika, tako da za njihovo postavljanje neće biti povoljni ravni kuhinjski elementi, već će se oni morati posebno dizajnirati. S obzirom na veličinu sudopera, Evo još nekoliko kratkih savjeta za postavljanje kuhinjskog sudopera, s obzirom na njegove dimenzije.

Prvo, najbolje bi bilo pozicionirati sudoper što bliže rubu, s obzirom na kuhinjski element. Takvim pozicioniranjem podižemo razinu pristupačnosti, no treba imati na umu da ipak ne smije biti preblizu ruba. Drugo, kao što smo već spominjali, vrlo je bitna dubina umivaonika te pozicija otvora za odvod. Kako je postavljen otvor za odvod, tako se i ispod njega pozicioniraju cijevi koje se obično nalaze u unutrašnjosti kuhinjskog elementa. Možda se čini kao nebitan detalj, ali dobro postavljene cijevi koje se nalaze ispod sudopera mogu Vam uštedjeti prostor te pomoći u organiziranju kuhinje. Na primjer, može Vam u taj element možete još i dodati kantu za otpad, staviti još posuđa ili organizirati neku vrstu kuhinjske mini-ostave. I treći savjet je da se svakako potrudite da Vam sudoper ne zauzme sav prostor u kuhinji. Kako će Vam sudoper trebati dok se budete bavili raznim kuhinjskim aktivnostima, trebat će i mjesta za te aktivnosti kao što su rezuckanje povrća, pripremanje mesa za pečenje, čišćenje voća, miksanje i blendanje i tako dalje.

Kad nastojite zamijeniti svoj kuhinjski sudoper, najlakše i najmanje komplicirano rješenje je da pokušate pronaći sudoper koji će se uklopiti u postojeći kuhinjski element. Takvo rješenje uštedjet će Vam puno vremena, novca, ali i živaca. No, ako baš nađete neki sudoper koji Vam se jako sviđa i želite ga pošto-poto uklopiti u svoju kuhinju i mislite da je prilagodba kuhinjskih elemenata vrijedna toga, učinite to. Osim na veličinu sudopera, pri zamjeni treba paziti i da instalacije koje su vodile do starog sudopera odgovaraju zahtjevima novog. Ako ipak odaberete sudoper koji ima drugačiju postavu odvoda, naš je prijedlog da ne pokušavate sami prilagoditi novi sudoper, već da za taj posao okrenete broj svog pouzdanog vodoinstalatera. Ipak je to, realno, posao za profesionalce. Kad birate sudoper koji ćete zamijeniti, a želite proći kroz taj posao bez puno stresa i što jeftinije, možda bi najbolje rješenje bilo potražiti ima li gdje u blizini isti model sudopera koji ste dosad imali i u jednakim takvim dimenzijama.Stilovi sudopera

Nakon što smo riješili pitanje dimenzija sudopera, red je došao na stil. Kao što smo već naveli, sudoper je sastavni dio kuhinje i njenog stila, bilo da se radi o minimalističkom, strogo funkcionalnom jednostavnom stilu ili možda o drugoj krajnosti, ekstravaganciji i avangardi koje ćete možda htjeti ponuditi u svojoj kuhinji. Naravno, sve ono između ove svije krajnosti postoji i dostupno je u trgovinama, a nabrojat ćemo neke osnovne i najpoznatije vrste stilova sudopera.

Klasični „drop-in“ sudoperi najčešći su stilovi koje možemo susresti u kućanstvima. Njihova je univerzalnost ono što ih zapravo krasi jer se mogu uklopiti u sve – od najskromnijih kuhinja pa sve do ogromnih kuhinja. Drop-in sudoperi ne samo da jednostavno izgledaju, već se jednostavno i postavljaju. U biti, u kuhinjskom elementu ostavi se izrezbarena rupa pravilnog oblika, izmjerena po dimenzijama sudopera koji se onda u nju montira. Ova vrsta sudopera ima vanjske nastavke koji ga drže kao zalijepljenog za kuhinjski element. Rubovi su mu zaobljeni kako voda ne bi izlazila preko rubova, već se u što većoj mjeri zadržavala u sudoperu. Mogu biti izrađeni od raznih materijala. Često viđamo metalne, aluminijske, a mogu biti i rigidni i tvrdi, građeni od nehrđajućeg čelika. Nešto jeftinija varijanta su plastični drop-in sudoperi, a u luksuznijim varijantama mogu doći i napravljeni od keramike.

kuhinjski sudoper drop in

Kao podvrsta drop-in sudopera u ponudama mogu se naći i sudoperi s ugradbenim nosačem. Za razliku od klasičnih drop-in sudopera, sudoperi s ugradbenim nosačem na svojim su rubovima poravnati s kuhinjskim elementima. Dakle, njihovi su okviri u istoj razini, ne vire van, a i njihovi unutarnji rubovi najčešće su zaoštreni, a ne zaobljeni kao što je to slučaj kod klasičnih.

Drugu vrstu sudopera Amerikanci nazivaju „farmerskim“ sudoperima. Riječ je o velikom, širokom sudoperu koji ima duboko korito, idealno za pranje velikih komada suđa. Također, ova se vrsta sudopera naziva i „pregača“, a razlog je jasan – sudoper u ovom slučaju stoji na vrhu elementa i njegova je prednja strana vidljiva, otvorena pa izgleda kao da kuhinjski element ima na sebi pregaču. Ovaj farmerski tip sudopera raskošnija je varijanta od drop-in sudopera, a povezuje ga se s ruralnom tradicijom. Može biti izrađen od više raznih materijala, teži je i masivniji od funkcionalnog drop-in sudopera, izrađuje se od keramike, a nekad i od nehrđajućeg čelika. Zanimljivo je da su originalni sudoperi ove vrste bili izrađeni od drveta, a neki i od kamena.

Postoje i integrirani sudoperi. Kod njih je najveća karakteristika njihovo uklapanje u okolinu. Integrirani sudoperi uklopljeni su u kuhinjski element i poravnati su s njime. Toliko daleko idu ovi kameleoni među sudoperima da moraju biti u istoj boji i od istog materijala kao i ostatak kuhinjskih elemenata. Oni nude vrlo zanimljivo rješenje za kuhinju koja teži identitetu i stilu prije svega, a onda tek dolaze funkcionalnosti i ostale karakteristike.

Spušteni sudoperi imaju karakteristiku obrnutu od drop-in sudopera. Njihova je, naime, najviša točka smještene ispod razine kuhinjskog elementa u koji su postavljeni. Iako na prvi pogled izgledaju dosta neobično, zapravo su dosta praktični. Kad u sudoper želite ubaciti nešto što želite da završi u odvodu, ne trebate taj sadržaj prebacivati preko nikakvih rubova, već jednostavno sklizne u sudoper.

Kao što ste vjerojatno mogli pretpostaviti, posebnu vrstu sudopera čine ugostiteljski, barski sudoperi. Ovisno koliki je obujam posla u ugostiteljskom objektu, može se u istu kuhinju ili za šank postaviti više barskih sudopera. Ti sudoperi mogu se naći u svim navedenim vrstama, a zajedničko im je da su značajno dublji od prosječnih sudopera. Ugostiteljski posao traži brzinu i fleksibilnost te se valja najbolje pripremiti za posao. Sudoper je važan dio svakog ugostiteljskog objekta i u njemu se mora moći nakupiti i organizirati velik broj suđa i čaša koje se onda moraju brzo i efikasno oprati i pripremiti na daljnju upotrebu. Karakteristično za taj posao je i velika varijacija u temperaturi vode. Dok se čaše peru u jako vrućoj vodi, nakon nje može uslijediti i val jako hladne vode ili leda, ovisno o situaciji. Dakle, barski sudoper sa svojim instalacijama mora biti spreman čak i na neke ekstremne promjene temperatura i funkcija kako bi se zadovoljili zahtjevi ugostiteljstva koji su iz dana u dan sve veći.


Vidi ovdje najbolji izbor sudopera! KLIKNI TU!


Materijali

Već smo se dotaknuli materijala od kojih sudoper može biti izrađen, a sad je vrijeme da pojasnio koji su to materijali i zašto se baš od njih izrađuju sudoperi.

Nehrđajući čelik logičan je izbor za izradu sudopera, pošto pruža moderan izgled, a i lako je prilagodljiv svakoj kuhinji. Jedan je od najpopularnijih materijala od kojih se izrađuju sudoperi. Izdržljiv je, ali treba ga redovito čistiti i održavati kako bi se izbjeglo pojavljivanje trajnih mrlja. Otporan je na ogrebotine i vrijeme trajanja mu je vjerojatno dulje i od prosječnog ljudskog vijeka.

Bakreni sudoperi odlično su i skupo rješenje za Vašu kuhinju. Bakar je posebna vrsta metala, jedan od najboljih vodiča i na sebi ne skuplja bakterije, grinje i ostale neželjene goste koji se inače skupljaju u sudoperu. Ipak, bakar je dosta mekši od nehrđajućeg čelika pa ga je potrebno još više održavati da bi se izbjeglo njegovo propadanje.

Kao što ima većina kupaonica, i kuhinje mogu imati keramičke sudopere. Iako imaju dosta veliku masu zbog debljine svojih stijenki, keramički sudoperi imaju svoje kvalitete. Prije svega, oni podnose jako visoke i jako niske temperature bez da puknu, otporni su na ogrebotine, udarce, a mrlje s njih lako se čiste i gotovo je nemoguće da na njima ostanu trajnije mrlje. Iako je bijela najčešća boja keramike, dostupni su u bojama koje odgovaraju vašim idejama o uređenju interijera. 

Još nekoliko savjeta

Kad birate sudoper, obratite pozornost na broj umivaonika koji želite imati u svojoj kuhinji. Sudoper je jednim umivaonikom znali da ćete imati puno prostora za jednu radnju, dok je sudoper s više kadica najbolji za više zadataka koje je nemoguće raditi u istoj kadici. Na primjer, jedna vam kadica može poslužiti za nanošenje deterdženta za pranje suđa, dok drugi može biti tu za ispiranje. Sudoper s tri kadice obično se sastoji od dvije velike kadice i jedne manje, odvojene pregradama.

Još jedna vrlo bitna, no ne i ključna stvar je izabrati kako će biti postavljena cijev za odvod u odnosu na sudoper. Na primjer, kad je cijev za odvod pozicionirana na sredinu, onda možete računati da će se više vode skupljati na sredini sudopera. Prednost toga je brži otok vode jer voda ima manji put koji mora proći. Također, lakši su i popravci ovako pozicioniranih cijevi, ali problem je u tome što najčešće veći komadu posuđa mogu blokirati protok vode ako se nađu na sredini sudopera.

Kad cijev za odvod nije postavljena na sredinu, to pozitivno utječe na prostor ispod umivaonika, u koji onda lakše možete smjestiti dodatno posuđe ili kantu za otpad. Također, teže je da će nešto blokirati put vodi do odvoda jer ona nije na sredini. No problemi nastaju kod popravka jer su cijevi obično smještene daleko iza, što nije slučaj kod centralno postavljene cijevi za odvod. Pozadinski odvod zanimljivo je rješenje koje zapravo ima najbolje karakteristike i centralno i necentralno postavljenih odvodnih cijevi. Problem je samo u tome što je dosta teško postaviti cijevi u taj položaj, a instalacije treba češće pregledavati i održavati.

Posljednji segment koji treba uzeti u obzir je broj slavina u sudoperu. Veći broj slavina znači da će se smanjiti pritisak vode ako sve budu radile odjednom. Iako je u prosječnoj kuhinji najčešće postavljena samo jedna slavina, po potrebi se može napraviti prostora i za još jednu, dvije ili tri. Najčešće se sudoperi s većim brojem slavina koriste u restoranima, u kojima im one omogućuju uštedu vremena i prostora.

Za najbolji izbor sudopera kliknite OVDJE.

Piše: D.G.